Superguide: Sommarjobb 2023

Superguide: Sommarjobb 2023

Karolina Östervald

Publicerades: 8 maj, 2023
Foto av: Adobe Stock

Snart är den här – sommaren! Bad, sol och dina medarbetare ska ha semester och sommarjobbare ska anställas. Se till att maximera din sommar genom att anställa kvalificerade anställda. Här är allt du behöver veta!

Vilken lön?

I Sverige finns det inga minimilöneregler. Är du som arbetsgivare bunden till ett kollektivavtal så anger det lägsta lönenivåer. Även om du inte är bunden så kan det vara lämpligt för dig att jämföra med lönenivåerna enligt kollektivavtal för branschen. Här gäller det såklart att inte sätta en allt för låg lön utan jämföra lite vad som känns rimligt. Det som kan hända om du sätter på tok för låg lön är att den anställde i efterhand kan påstå att lönevillkoret var orimligt och ska justeras.

  • Du ska lämna en individuell arbetsgivardeklaration på personens utbetalda lön.
  • Du ska också betala arbetsgivaravgift (om lönen är minst 1000 kronor per år).
  • Personen har också rätt till semesterersättning. Jobbar personen mer än tre månader? Då har den också rätt till semesterledigt.

Skolungdom eller studerande

Tjänar den anställde under 20 431 kronor under året kan personen få ut hela lönen utan skatteavdrag, så kallad jämkning. Det kan också bli aktuellt att du som arbetsgivare inte behöver betala någon preliminär skatt – mer om detta kan du läsa hos Skatteverket. Blanketten för jämkning finner du hos Skatteverkets beställningsservice.

Vilken anställningsform?

Säsongsanställning

En säsongsanställning används normalt om det finns arbetsuppgifter som styrs av årstiderna. Detta kan exempelvis gälla lantbruk och turism. 

Vikariat

Ska sommarjobbaren ersätta någon medarbetare som är frånvarande eller finns det en tjänst som ska tillsättas framöver? Då kan ett vikariat användas. Sammanlagt kan en arbetstagare vara anställd med en vikariatsanställning i högst två år under en period om fem år – sedan kan anställningen omvandlas till tillsvidareanställning.

Allmän tillsvidareanställning

Denna anställningsform kan användas fritt utan några specifika förhållningsregler. Däremot är det bra att känna till att om personen du anställer sammanlagt jobbar två år hos dig under en femårsperiod så ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning. 

Jag vill anställa mitt barn i sommar: Vill du anställa ditt eget barn i din verksamhet? Då fungerar reglerna lite annorlunda. Här finns också särskilda skatteregler.

Hur är det med semester?

En sommarjobbare tjänar in semesterlön under anställningen – och får ut summan som semesterersättning när anställning upphör. Sommarjobbare omfattas av semesterlagen och har därför rättighet att ta ut obetald ledighet. Det du kan göra är att förhandla bort rätten att ta ut ledighet – om anställningen enbart är i högst tre månader. Du kan inte som arbetsgivare tvinga en sommarjobbare att ta ut obetald ledighet. Om ditt företag har semesterstängt kan det vara lämpligt för dig att dela ut sommarjobbarens anställning i två perioder. Har du ett kollektivavtal? Då kan det finnas andra regler att hålla koll på.

Vanliga misstag att undvika när du anställer sommarjobbare

Vi vet att man kan råka ut för en del jobbiga misstag när det kommer till just anställning av sommarjobbare. Vi har därför listat dem vi tycker du borde ha extra koll på:

Provjobb

Du kan absoluta låta någon provjobba – men bör då veta att det då ska utgå lön. Du ska också skriva en allmän visstidsanställning för det ni har kommit överens om. Provjobb bör du endast använda om du tänker att nästa steg är en tillsvidareanställning i någon form. 

”För mycket” jobb

Vad är för mycket tänker du nu? Jo, för olika åldrar finns olika regler. Ungdomar mellan 16 och 18 år måste exempelvis ha minst 12 timmars sammanhängande ledighet varje dygn. Är du osäker på vad som gäller? Då finns Arbetsmiljöverkets handledning här.

Arbetsuppgifter efter ålder

Personer mellan 13 och 15 år får exempelvis endast ha riskfria uppgifter och bör inte ha ansvar för kassa eller arbeta ensam.

Missa inte att lämna företräde

Har du haft en säsongsanställd sommarjobbare? Har denna varit anställd hos dig mer än sex månader de senaste två åren? Då har denna företräde till sommarjobbet. Om det inte är möjligt måste du skriftligen meddela personen om detta minst en månad innan.

Hoppa inte över förarbetet

För att det ska fungera så bra som möjligt för både dig och personen som ska jobba hos er i sommar behöver du ha förberett saker. Redan när du söker personal kan det vara bra att beskriva vad som ska göras och vilken person du söker. När personen börjar underlättar en bra arbetsbeskrivning inte bara för sommarjobbaren – utan också för dig.

Läs också: Superguide: Hitta finansiering till ditt företag – alla möjligheter på ett ställe