The Apprentice Gunilla von Platen

Gunilla von Platen ska leda svenska The Apprentice

Gustaf Oscarson

Publicerades: 3 september, 2021
Foto av: Åsa Tallgård/Bonniers

The Apprentice har gått 15 säsonger på BBC i USA. Mest känt blev programmet när det leddes av affärsmannen (och sedermera presidenten) Donald Trump. I det fallet fick deltagarna tävla om en anställning i hans företag. Hur den svenska versionen – som kommer att sändas i TV4 – blir återstår att se.

– Jag är så extremt entusiastisk och hedrad över att få vara med. Främst för att det här programmet sätter ljus på entreprenörskapet som är en sådan viktig del av Sveriges framtid. Det är just entreprenörskapet som ligger till grund, skapar välfärd, arbetstillfällen och möjligheter för vårt land. Det får vi aldrig glömma, skriver Gunilla von Platen på Facebook.

Gunilla von Platen är mest känd som grundare av Xzakt Kundrelation som hon sålde till Altor 2017. Idag är hon co-partner i Transcom Worldwide AB där Xzakt ingår. Hon är också en av Svenskt Näringslivs ambassadörer och tidigare känd som drake i Draknästet. Nyligen gav hon ut boken Draken i rummet på Albert Bonniers förlag.

Tips! Här kan du söka till The Apprentice

The Apprentice spelas in hösten 2021

Svenska The Apprentice ska spelas in under hösten 2021. I slutet av programmet kommer en entreprenör att stå som segrare och får då möjlighet att ta in Gunilla von Platen som kompanjon och investerare i sitt företag. Deltagarna får varje vecka tävla i olika utmaningar och de som presterar bäst får stanna kvar i tävlingen.

Programmet går alltså ut på att de 12 deltagarna får chansen att förverkliga sina drömmar genom att tävla mot varandra.

– Detta kommer bli en spännande resa där jag får följa 12 till tårna taggade och drivna entreprenörer i deras olika utmaningar. Jag är minst lika taggad som dom eftersom dom befinner sig i den del av entreprenörsresan som jag tycker är mest rolig och den del som är mest avgörande, berättar Gunilla på Facebook.

Läs också: Draknästet 2021 – här är de nya drakarna

Vinnaren blir Gunilla von Platens kompanjon

Storleken på investeringen som Gunilla gör i vinnarföretaget verkar inte vara bestämd på förhand. Däremot verkar kriteriet vara att företagarna som söker ska ha några miljoner i omsättning och vilja ta klivet till nästa nivå – med Gunillas hjälp.

– Jag kommer ge mitt allt och kraven kommer att vara högt ställda från mitt håll för detta är inte bara ett underhållningsprogram för mig, utan vinnaren av svenska The Apprentice kommer nämligen också att bli min nästa kompanjon.

– Det handlar om att många som vill bli entreprenörer ser möjligheter där andra ser hinder. Det är blod, svett och tårar att vara entreprenör. Men det är en fantastiskt resa, säger hon i programmet TV4 Growth.

Svenska The Apprentice har premiär våren 2022.