Försvinner anmärkningen om jag ombildar till AB?

Roland Sigbladh

Publicerades: 26 maj, 2010

Jag driver byggfirma som enskild näringsidkare och omsätter ca 3 miljoner om året. 2009 kom jag efter med räkningar och fick då en betalningsanmärkning. Har nu fått förfrågan om ett stort jobb, men det kräver mer personal och maskiner och banken säger nej.

Ska nu ombilda till aktiebolag och funderar på att köpa ett bolag som funnits några år och har fin historik. Skulle detta fungera för att kunna få låna pengar till mitt företag så att det kan växa ännu mer? Eller hur kan jag lösa det här?

Att bilda ett nytt aktiebolag kommer inte att lösa alla dina problem. När man räknar på kreditvärdigheten i ett företag tittar man på flera parametrar. Dit hör bokslutsinformation och betalningsanmärkningar på företaget, men även information om styrelsen. Finns det styrelseledamöter i bolaget med privata betalningsanmärkningar från tidigare enskild näringsverksamhet kan risken ? inte minst för nystartade företag ? påverkas. Därför kan du få svårt att låna pengar även om du köper ett AB med fin historik.

Jag tycker att du ska ta ytterligare en diskussion med banken och förklara orsaken till betalningsanmärkningens tillkomst och visa att den är betald. Dessutom bör du presentera en budget och likviditetsplan.  Då omprövar förhoppningsvis banken sitt beslut