Kan jag slippa köpa kassaapparat?

Anders Andersson

Publicerades: 30 november, 2009

Jag har en fotvårdklinik med rätt få kunder och dålig lönsamhet. Måste jag verkligen skaffa kassaapparat nu när den nya kassaregisterlagen kommer vid årsskiftet? Finns det verkligen inget sätt att slippa denna investering.

 Jo, det finns faktiskt ett hittills rätt okänt sätt att slippa köpa en dyr kassapparat:

I stället för att stämpla in betalningen i en kassaapparat kan du skriva ut en kontantfaktura på sin dator och lämnar den till kunden, som då kan betala kontant.

Skatteverket har inte ordentligt upplyst om denna möjlighet, men för företagare som har rätt få kunder och ändå har dator och printer i lokalen är kontantfaktura en bra möjlighet.

Fakturerad försäljning behöver inte registreras i någon kassaapparat. Med fakturerad försäljning menas även försäljning mot kontantfaktura, oavsett om kunden betalar med kort eller kontanter. En kontantfaktura ska innehålla samma slags uppgifter som en vanlig faktura.

Om du skriver ut kontantfakturor från ett bokföringsprogram kan du automatiskt bokföra affären direkt, och därmed uppfylla bokföringslagens krav.

Börjar du med kontantfakturor behöver du inte vara rädda för att göra något enstaka misstag, så att en och annan kontant försäljning sker utan kontantfaktura. Det finns nämligen ett undantag från kravet på certifierat kassaregister för den som säljer mot kontant betalning för högst fyra prisbasbelopp per år. Det går nämligen alltid att sälja kontant för upp till 169 600 kr under 2010, utan att skriva någon faktura alls för dessa försäljningar.