Ska jag ta extrajobbet på firman?

Anders Andersson

Publicerades: 3 maj, 2009

Jag har en enskild firma som sysslar med översättningar. När mina uppdrag på firman inte räcker till tar jag tillfälliga projektanställningar med lön. Nu har jag fått frågan från en av dessa arbetsgivare om jag vill fakturera dem från firman i stället för att få lön.

Vad är egentligen bäst? Att varva anställningar med intäkter från firman, eller att låta allt gå genom firman?

Om du har F-skattsedel kan du själv välja om du ska ta ut lön som anställd eller fakturerar från din firma. Vad som är bäst beror på hur mycket betalt du får från den tillfällige arbetsgivaren. När du fakturerar får du själv betala arbetsgivaravgifter och du får ingen semesterersättning eller tjänstepension.

För att de två alternativen ska bli ekonomiskt likvärdiga måste du därför i faktureringsalternativet ha mycket mer betalt än i lönealternativet. Låt oss säga att du som anställd får 10 000 kr för ditt extraarbete. Enligt den kalkyl som finns här på vår hemsida.  motsvarar detta 14 400 kr utan hänsyn till tjänstepensionen, som varierar kraftigt beroende på ålder och fackligt avtalsområde.

Om det ska löna sig för dig att fakturera i stället för att ta ut lön måste du kunna fakturera minst 16 000-17 000 kr. På fakturan lägger du 25 procent i moms, och med 17 000 så slutar fakturan på 21 250 kr.