Vad kostar månadslönen för firman?

Anders Andersson

Publicerades: 2 november, 2009

I TV-programmet Vinna eller Försvinna i TV1 har jag hört två av huvudpersonerna klaga över att de inte har råd att ta ut t lön ur sina företag. Men vad kostar det ett företag att ta ut lön när de till slut ändå hade råd med att ta ut lite pengar? Vad är företagets totalkostnad för en månadslön på 20 000 kr? Hur ska man tänka när det gäller egen lön för ett nystartat företag?

Många småföretagare glömmer ibland bort sig själva och att de måste ha lön när de börjar räkna på företagets lönsamhet. Under första året får man ibland räkna med att avstå från lön och kanske leva på sparade pengar. Men om verksamheten senare går så dåligt att det inte blir något över får man börja fundera på att antingen försöka öka intäkterna eller dra ned på kostnaderna. Går inte det är ett alternativ faktiskt att lägga ned.

Men ofta får en egenföretagare räkna med en lägre månadslön än som anställd. När företaget i framtiden säljs kan det ju också komma in pengar som kan kompensera det lägre löneuttaget. Går företaget riktigt bra är det ofta skattemässigt bäst att nöja sig med en månadslön strax under brytpunkten för statlig skatt, ca 32 000 kr. Resten kan sparas i företaget.

Utöver själva löneutbetalningen måste företaget betala egenavgifter (enskild firma) eller arbetsgivaravgifter (AB). När man jämför lön på 20 000 kr som anställd och lika mycket från eget företag bör man också ta hänsyn till att egenföretagaren inte får någon semester och inte har någon tjänstepension som ju en löntagare har.

Om man gör denna jämförelse i vår kalkyl HÄR finner man att en lön för en löntagare på 20 000 kr motsvarar 29 000 kr för en enskild firma om man tar hönsyn till firmans egenavgifter och räknar med kompensation fär semester och tjänstepension. Administration och andra kostnader i firman har då inte tagits med.