Vågar jag ha pengar i Parex Bank?

Anders Andersson

Publicerades: 3 februari, 2009

Jag har sett att Parex Bank har högre inlåningsränta än de flesta. Finns det någon hake med att räntan är så hög? Finns det någon risk med att ha pengarna där? Hur är det till exempel med insättargarantin? Kan även ett företag öppna konto i den banken?

Banken är en av Lettlands äldsta och största banker med kontor i tio länder.  Under finanskrisen har banken fått så stora problem att den tagits över av lettiska staten. Även om problemen där är stora lär staten inte sätta sin egen bank i konkurs. Dessutom gäller den svenska bankgarantin också en utländska banker med kontor i Sverige. Bankgarantin har nu höjts till 500 000 kr och gäller konton med både rörliga och fast ränta.

Banken har svenska kontor bara i Stockholm och Malmö och har inte alla tjänster som storbankerna har. Men det går att koppla ett bankkort till en del konton. Här kan du se hur bankens inlåningsränta ligger i förhållande till andra banker: www.driva-eget.se/konton

Även företag kan öppna konto i banken. Men då måste firmatecknaren personligen besöka något av de två bankkontoren och ha med sig ett färskt registreringsbevis för företaget.