Varför fattar inte banken hur företag funkar?

Anders Andersson

Publicerades: 17 februari, 2014

Jag och min sambo har privat köpt en lägenhet i Stockholm för 6,7 miljoner. Vi har en kontantinsats på 2,4 miljoner efter att ha sålt vår villa. Vi behöver alltså lån på 4,3 miljoner.

Jag tar ut en lön ur mitt bolag som ligger strax under brytpunkten, alltså cirka 35000 kronor i månaden, och min sambo har lön som anställd på 30000 i månaden.

Banken säger att det är för lite för att kalkylen ska gå ihop och ger oss inget lån. Men banken tar inte med utdelning som jag får från bolaget på över 100000 per år.

Ingen vettig företagare tar ut mer än de belopp som jag tar varje månad som lön, eftersom det inte är skatteeffektivt. Ska jag verkligen behöva ta ut mer pengar ur företaget för att få låna?

Varför fattar banken inte hur ett företag fungerar? Vad gör jag?

Detta är ett bra exempel på hur fyrkantigt vissa banker kan resonera. Börja med att förklara för banken hur framtiden för ditt bolag ser ut och varför du tror att du och din sambo klarar av att betala ränta och amortering på lånet. Gör en egen kalkyl där du tar med utdelningen.

Om banken inte förstår dig tycker jag att du ska kontakta andra banker och locka dem med att du flyttar över även företagets affärer om du får bostadslånet.