Vilken strategi ska jag ha när jag vill låna?

Anders Andersson

Publicerades: 16 maj, 2009

Jag behöver låna en miljon för att ha råd att utveckla en ny produkt i mitt aktiebolag. Nu fundera jag över vilken strategi jag ska ha när jag går till banken och vilken typ av banklån man kan få. Vilka papper brukar bankerna vilja se när man ska låna? Vilka alternativ till banklån finns?

Det är viktigt att banken får förtroendet för dig när du kommer och att banken förstår vad som ska finansieras och hur du ska klara att betala tillbaka lånet. Förbered dig väl inför bankbesöket. Gå till fler banker, och spela ut dessa mot varandra.

Banken vill se en kort konkret affärsplan som visar hur din affärsidé är lönsam, vilka kunder du har och vilka framtidsutsikter du ser. Så vill banken se en budget och din senaste årsredovisning.

I banken kan du få vanligt banklån, men också checkkredit, som kan hjälpa dig när företaget tillfälligt har ont om pengar. Var försiktig med att ta din privata bostad som säkerhet. Fast ett lån med en villa som säkerhet kan å andra sidan vara ett sätt att låna till mycket låg kostnad.Statliga ALMI kan ställa upp med lån utan att kräva lika stor säkerhet som banken. Det går ofta att kombinera ett banklån med ett Almilån.

Ytterligare ett sätt att finansiera din produkt är att få finansiering via riskkapitalister eller affärsänglar. Detta går i princip ut på att du ger bort en liten ägarandel av ditt bolag mot att du får pengar.