Är det hobby- eller näringsverksamhet?

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 5 november, 2015

Jag tillverkar silversmycken och vill börja sälja dem på nätet för att tjäna lite extra pengar. Än så länge har jag sålt tre ringar till vänner. Jag har läst att det är skillnad mellan hobbyverksamhet där man inte betalar skatt och att driva ett företag, där man måste betala skatt. Är det så? Och är det då bättre att göra det här som hobbyverksamhet?

Den enda försäljning som är skattefri är om du säljer enstaka saker som du har haft för personligt bruk, till exempel en soffa, en tavla eller en silverring du har tillverkat till dig själv och använt. Du får då sälja för upp till 50 000 kronor skattefritt.

Men i övrigt måste du skatta på allt du gör en vinst på, även om du har en hobbyverksamhet. Det blir då inkomstskatt som vanlig lön plus egenavgifter som deklareras på blankett T2.

Var går då gränsen mellan hobby och näringsverksamhet? Grunden är att följande tre villkor ska vara uppfyllda för att det du gör ska betraktas som näringsverksamhet:

  • Självständighet.
  • Varaktighet.
  • Vinstsyfte.

Om din smyckesverksamhet skulle betecknas som en hobby är du inte skyldig att bokföra. Men du ska ändå spara kvitton och anteckningar som styrker inkomster och utgifter i minst sju år.

I ditt fall låter det trots allt som att de tre villkoren kommer att uppfyllas då du verkar vilja göra detta långsiktigt och med vinst. Du bör då registrera dig för F-skatt och starta en enskild firma, om du inte vill starta ett aktiebolag vilket kräver 50 000 kronor i startkapital.

Läs mer om allt detta på driva-eget.se/hobby.