Hur beskattas pension och vinst?

Anders Andersson

Publicerades: 17 september, 2009

Min man har avtalspension och har nu startat en enskild firma. Hur blir det med vinsten från företaget? Läggs den ovanpå hans pension eller beskattas pensionen och företaget var för sig?

Pensionsinkomster, löneinkomster och vinster beskattas i princip på samma sätt. De läggs ihop och på det sammanlagda beloppet blir det kommunalskatt och 20-procentig statlig skatt på det som 2009 överstiger 380 200 kr.

Men för att få fram vad som här ska räknas som vinst finns det en mängd regler. I princip är det ett belopp som blir kvar när kostnaderna dragits av och avsättningar gjorts till periodiseringsfond och expansionsfond. I princip kan man bestämma själv hur stor vinst som ska tas upp och hur mycket som ska skjutas på framtiden.

Det är då viktigt att tänka på att vinsten i en enskild firma nu faktiskt beskattas lägre än pensionsinkomster. Vinstinkomsterna ger nämligen jobbskatteavdrag på samma sätt som löneinkomst. Det ger en skattesänkning på 1 200 kr i månaden vid 20 000 i månadsinkomst. Året efter 65 års ålder sänks denna inkomst med 20 procent upp till en årsinkomst på 100 000 kr.

Detta  är bra argument för att försöka skaffa sig beskattningsbara vinster som pensionär när också de sociala avgifterna är låga.