Hur länge måste jag spara bokföringsfilerna?

Karin Berggren

Publicerades: 9 september, 2012

Jag vet att jag måste spara fakturor, kvitton och annat bokföringsmaterial i sju år, men hur är det med data som ligger i mitt ekonomisystem? Jag har ett faktureringsprogram på nätet, som innehåller en massa information. Nu undrar jag om jag också måste behålla programmets data i sju år eller räcker det att jag lagrar underlaget som används för bokföringen – alltså fakturorna? ”Man ska kunna följa affärshändelsen så du bör spara konomiprogrammet”, blev svaret från Skatteverket. Det svaret innebär ju att man måste fortsätta abonnera på tjänsten i sju år efter att man lagt ner bolaget. Är det så?

Precis som Skatteverket skriver krävs även bokföringsmässigt att man arkiverar ”sådana uppgifter som är av betydelse för att det ska gå att följa och förstå de enskilda bokföringsposternas behandling i bokföringen”. Exempelvis behöver man inte spara ordern om de uppgifter man behöver för bokföringen framgår på fakturan. Men det varierar från fall till fall vad man i övrigt måste arkivera.
När man har sitt ekonomiprogram på nätet är det viktigt att ta reda på hur man får tillgång till siffrorna om man säger upp avtalet. I de flesta nätprogram kan man se och skriva ut gamla inmatade uppgifter även efter det att avtalet sagts upp, men en del tar en avgift.

Hälsningar Karin Berggren, Visma Spcs