Hur mycket får jag använda för att investera i nytt bolag?

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 23 januari, 2019

Driva Eget-läsaren Göran vill hyra ut sig själv till det bolag han driver med tre kompanjoner. Men är det ett smart upplägg, undrar han. Skatteexperten svarar.

Jag driver ett AB med tre andra personer. Det går väldigt bra och vi har kunnat dra nytta av huvudregeln några år i rad. Min tanke är att starta AB för konsultverksamhet och bli inhyrd i det befintliga bolaget.

LÄS OCKSÅ:Hur skyddar jag min idé?

Säg att vinsterna är 550 000 kronor per år minus bolagsskatt = 429 000 kronor.
Ta ut ett schablonbelopp cirka: 170 000 /41% kostnader=240 000 kronor.
429 000-240 000=189 000 kronor.

Hur mycket av de resterande pengarna får jag använda till att öppna ett kapitalkonto och börja investera? Får det befintliga företaget fortfarande ta ut för huvudregeln samtidigt som jag tar ut från förenklingsregeln?
Hur ser ni på för/nackdelarna med det här upplägget?
/Göran

Experten svarar:

Generellt kan man enligt gällande regler utnyttja förenklingsregeln i ett bolag och huvudregeln i ett annat, men det är normalt sett svårt att driva konsultverksamhet i två bolag eftersom det just rör sig om arbetade timmar.
Om du i stället för att driva verksamheten genom ett bolag du äger med två andra ska övergå till att driva verksamheten i ditt helägda konsultbolag betyder det att du måste fundera även kring anställningen. Om du startar eget AB blir du anställd i det bolaget och kommer inte kunna utnyttja huvudregeln med löneunderlagsberäkning i det andra bolaget.

När du upparbetat överskottslikviditet genom beskattade vinster i ett bolag kan du i princip investera det mesta. Ofta brukar man dock fundera kring tidshorisonten på kapitalet och om det är investeringar eller räntebärande konto som lämpar sig bäst. Den diskussionen föreslår jag att du tar med din bank som har vana att hantera den typen av frågeställningar.
Det kan vara förmånligt att var och en av er driver sitt eget konsultbolag, men vad som verkligen passar er bäst finns tyvärr inget enkelt svar på.
/Klara Modin, senior manager på EY