Kan en 61-åring få sänkta avgifter?

Anders Andersson

Publicerades: 9 maj, 2011

Jag har fyllt 60 och har nu startat enskild firma. Hörde häromdagen av en

kollega i samma ålder att hon tänker ta ut ålderspension från 61 för att

man då kan sänka de sociala avgifterna i företaget till 10 procent.

Jag har inte kollat detta ännu med Skatteverket. Men jag tycker det låter för otroligt för att vara sant. Har du hört något om detta?

Nog har vi hört om det alltid. Vi skrev om det senaste i Driva Egets sista nummer 2010.
Normalt sänks egenavgifterna till 10,21 procent först från och med det år en egenföretagare fyller 66 år. Men den som börjar att ta ut tar ut alla delar av ålderspensionen, även PPM-delen, kan få denna sänkning på inkomst av aktiv näringsverksam redan från 61 år. Detta gäller för enskild firma och handelsbolag, men inte för aktiebolag.
Men för att få denna fördel redan under detta år skulle ansökan ha skickats in till Pensionsmyndigheten senast i januari.
Men för 2012 gäller detta alla som är född tidigast 1947 och senast i januari 1951. Så du kan alltså utnyttja denna möjlighet från och med nästa år.
Backsidan är att ålderspensionen sänks så länge du lever. Men det gäller även anställda och görs för att kompensera att ålderspensionen tas ut i förtid och är ingen kompensation för de sänka avgifterna. Detta är till nackdel endast för den som lever längre än genomsnittet.