Kan en chef ge presentkort?

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 29 oktober, 2015

Hur ska en chef tänka om man vill belöna sina medarbetare? Om man vill belöna en anställd eller hela teamet vid en tillfällig arbetstopp med till exempel Ticnetbiljetter eller presentkort på restaurang, blir medarbetaren då förmånsbeskattad för detta? Är det något annat jag bör tänka på?

Mindre belöningar är en belöningsform som används för lite i förhållande till vilken effekt de ger. En oväntad belöning till en medarbetare som gjort en extraordinär insats skapar engagemang, motivation och glädje.

Men gåvor som inte är jubileumsgåva, jul- eller minnesgåva (och då är det upp till en viss summa) är skattepliktiga från första kronan. Mer utförlig information finns på Skatteverkets webbplats.

Förutom att ge gåvor till medarbetare som är skattepliktiga kan du även använda några andra typer av belöningar som till exempel att ta en eftermiddag ledigt, ta med gruppen och äta en trevlig middag, böcker (med arbetsrelaterad koppling) och blommor vid väl utfört arbete. Försök hitta vägar till belöningar som passar din verksamhet. Det är mycket uppskattat av medarbetare.