Kan jag byta från F-skatt till FA-skatt?

Ingela Hemming

Publicerades: 16 september, 2010

Jag har fått en förfrågan om att ta ett uppdrag från ett företag. För att få det måste jag visa upp en F-skattsedel, alltså starta ett eget företag. Om jag skaffar en sådan och efter uppdraget skulle få en anställning, kan jag då ändra så att jag får FA-skattsedel, trots att bolaget redan är registrerat? Eller kan jag få FA-skattsedel redan nu, trots att jag inte är anställd?

FA-skatt är en beteckning som gäller den som både har näringsverksamhet och har anställningsinkomst och därför behöver både F- och A-skattsedel.
F-skattesedeln ger dig då rätt att själv betala in skatter och avgifter. För anställningsinkomsten gör arbetsgivaren skatteavdrag och betalar arbetsgivaravgifter med hänvisning till A-skattesedeln.

Om du tror att du kommer att ha både din enskilda firma och en anställning framöver kan du ansöka om FA-skatt direkt när du startar företaget. Finns det inget som tyder på att du kommer att bli anställd efter ditt uppdrag bör du från start endast söka F-skattsedel. Om du får en anställning senare kan du då ansöka om FA-skatt.

Tänk på att F-skattsedeln endast får användas i din näringsverksamhet. Har du FA-skatt måste du hänvisa till F-skattsedeln skriftligt vid varje tillfälle den är aktuell, exempelvis när du skriver fakturor, annars gäller A-skattsedeln. Namn, adress och personnummer ska också finnas med på fakturor och andra handlingarna för att uppgiften om F-skatt ska gälla.