Kan vi dra av fritidshuset?

Anders Andersson

Publicerades: 3 september, 2013

Vi funderar på att låta bygga ett extra fritidshus på vår tomt på Gotland och endast ha denna stuga för uthyrning på sommaren. Kan detta drivas som uthyrningsverksamhet i ett befintligt aktiebolag där vi då också kan få avdrag för uppförandet av huset?

Om jag förstår dig rätt har du ett fritidshus som du äger privat. Du skulle ju då kunna sälja detta till ditt bolag och sedan bygga ytterligare en byggnad på bolagets bekostnad. Men det är komplicerat och troligen inte skattemässigt fördelaktigt, eftersom du kommer att få ett stort förmånsvärde som du ska ta upp som inkomst i din privata deklaration.
Det bästa ser ut att vara att du bygger byggnaden med privata pengar och hyr ut den privat. Skatten på sådan privat uthyrning är nämligen nu mycket låg. Schablonavdraget vid uthyrning har i år höjts från 21 000 till 40 000 kronor. Dessutom är 20 procent av hyresinkomsten avdragsgill. Det betyder att de första 50 000 kronorna av årshyran är helt skattefri. På den del som ligger över blir skatten i praktiken 24 procent (80 procent av den 30-procentiga kapitalskatten).