Traktamente utan övernattning?

Sara Melin

Publicerades: 3 maj, 2009

Jag har ett aktiebolag och gör ofta tjänsteresor över dagen. När jag tidigare var anställd fick jag vid sådana resor betalt för ”utlägg i tjänsten”, fika längs vägen och dylikt.

Nu hävdar min redovisningsbyrå att jag inte kan göra så, eftersom jag inte övernattar. Mina arbetsdagar vid dessa tillfällen börjar vid 6-tiden på morgonen och jag är hemma vid 21-tiden.

Kan verkligen inte mitt företag sponsra mig med en macka på dessa resor, och kan man inte få traktamente trots att man inte är borta över natten?

Utlägg i tjänsten i samband med tjänsteresa om fika och mat ses som personliga levnadskostnader och är en skattepliktig förmån om denna betalas av arbetsgivaren. För att kompensera för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor finns det möjlighet att betala ut skattefria traktamenten, men detta godtas endast när det ingår övernattning i tjänsteresan.

Vissa arbetsgivare betalar ut så kallade endagsförrättningar, men dessa ersättningar behandlas skatte- och avgiftsmässigt som vanlig en vanlig lön.