Vill tas bort från bluffsidor

Kristina Boström

Publicerades: 5 september, 2016

Blev uppringd av We and Friends AB som påstod att mitt företag fanns med i en annons på webinfo.nu. Webinfo.nu ligger på varningslistorna enligt henne och är kriminell verksamhet. Hon var envis att få svar hur jag tänker tackla problemet med att de tagit information från min egen hemsida och lagt upp. Hur skyddar man sitt företag?

Det är ett klassiskt trick som baseras på det felaktiga antagandet att de som finns hos de oseriösa nätkatalogerna betalat för att synas där. Så är det sällan. Nätkatalogerna har i själva verket köpt eller ”stulit” en databas som man lagt upp på webben.

I ditt fall kommer din logga och din bild från en tidigare publikation hos Länsdelen/Kalmardelen du betalade för för flera år sedan. Webinfo, som är varningslistade hos Förenade Bolag, är den direkta efterföljaren till Länsdelen.

We and Friends är inte varningslistat, men Förenade Bolag publicerade en notis om dem nyligen. Man skriver att det handlar om ett ”aningen otydligt försäljningsupplägg där We & Friends hävdar att du som företagare ligger publicerad på diverse internetkataloger och bör få ombesörjt att säga upp dessa”.

We and Friends har enligt Förenade Bolag kopplingar till företagen Mainztreet Media och Vizibly, som i sin tur har kopplingar till hårt kritiserade Yellow Register.

I ditt fall behöver du inte köpa några tjänster av We and Friends för att få bort infomationen eller för att slippa få fakturor från Webinfo. Du har inte ingått något avtal om publicering med Webinfo, och har bara att bestrida om det skulle dyka någon faktura därifrån. Vill du att de tar bort din logga och din bild från listningen kan skriva till Webinfo och kräva det.