10 tips på hur du räddar företagets ekonomi (och kan spara pengar)

Josefin Wallin

Uppdaterades: 15 september, 2022
Publicerades: 16 september, 2022
Foto av: Adobe Stock

Priserna rusar på allt från el och drivmedel till mat. Vill du kanske spara pengar i ditt företag? Vi har listat 10 tips till dig på hur du kan spara, och rädda, företagets ekonomi i kristider. Varsågod!

1. Våga förhandla!

Nu behöver du kavla upp ärmarna och våga förhandla. Nästan allting du betalar för går faktiskt att förhandla om. Det kan handla om ett mobilabonnemang, kostnader från en leverantör, webbhotell och redovisning. Går det inte att få billigare? Testa att förhandla dig till mer för samma peng istället.

2. Bilda dig en uppfattning

Okej, hur ser ekonomin ut? Skrämmande många har bara en vag uppfattning av företagets ekonomi. När du sätter dig in i ekonomin får du samtidigt en värdefull överblick – det är den som kommer hjälpa dig spara pengar.

Läs mer: Vad är 3:12-reglerna – hur de används och omfattas du?

3. Skippa allt onödigt!

Se närmare på dina kostnader och granska om du hittar någonting som känns onödigt. Kanske en kostnad för en bildbank som aldrig används, kaffemaskin, programvara eller olika företagstjänster (de som du inte har nytta av såklart). När du gjort detta så stryper du helt enkelt allt som inte är nödvändigt. Skilj på ”behöver” och ”villhöver”.

4. Bygg buffert – spara pengar i ditt företag

Det är i kristider det är så bra med en buffert. Har du ingen så är det läge att göra ditt bästa för att börja sätta upp en. Även om den inte används så skänker den dig den i alla fall en god natts sömn. Under sämre tider är det också så att man kan göra goda affärer och investeringar om man har tillgängligt kapital.

5. Glöm inte dig själv

Har du sett om dig själv? Oroliga tider påverkar företaget men givetvis också dig privat. Såsom dyra elräkningar och ökade levnadskostnader generellt. Därför är det viktigt att du själv ser till att avsätta till pension – och att du omges av en trygghet i form av rätt försäkringar. Har du inga? Eller saknar koll? Skaffa dig genast!

6. Slösa inte pengar (såklart) och spara tid

Alla ekonomiska tips i den här artikeln handlar om trygghet, ekonomi och sparande. Hur du stryper kostnaderna och inte slösar med pengar. Men, glöm heller inte att se till att företaget inte slösar på tid. Tid är som bekant pengar. Har alla anställda fullbelagda dagar? Kan vissa rutiner göras snabbare? Kan vi med detta få in fler betald tid?

7. If you snooze – you loose

Klar med ett jobb? Fakturera! Har inbetalningsdatumet passerat? Påminn! Se till att fakturera ut så fort det är möjligt och se till att de betalas i tid. Se till att ha pengarna på ditt konto helt enkelt.

Läs mer: Företagets viktigaste nyckeltal – hjälper dig nå nya höjder

8. Handla smartare

Låt oss säga att du ändå behöver göra ett inköp. Se då noggrant till att det inköpet är ett inköp som kommer generera pengar. Ställ dig frågan: Hur kommer det här inköpet eller investeringen bidra till att vi kommer tjäna mer pengar? Har du ett bra svar på den frågan? Då är antagligen inköpet berättigat.

9. Spara pengar – jämför allt i ditt företag

Vi nämnde tidigare vikten av att förhandla – men jämför också! Vad kan jag få mer för pengarna hos det här försäkringsbolaget? Samma saker men billigare pris hos någon annan?

10. Hejdå prenumerationer!

Avbryt onödiga prenumerationer på tjänster, tidningar eller fruktkorgen. En ynka hundralapp i månaden under ett år blir hela 1200:- sparade. Lyckas du strypa 10 olika kostnader på 100 kronor kan du spara 12 000 kronor per år. Inte illa!

Läs mer: Olika typer av finansiering för företag 2022