Olika typer av finansiering för företag 2022

Olika typer av finansiering för företag 2022

Karolina Östervald

Publicerades: 15 augusti, 2022
Foto av: Adobe Stock

Är du i behov av finansiering till ditt företag? Det finns fler alternativ än att kontakta din lokala bank! Här listar vi några av de olika typerna av finansieringarna som finns för ditt företag 2022. Spana in!

Affärsängel

Ett alternativ för finansiering är en affärsängel. En affärsängel är en person med egen erfarenhet av att starta och driva företag som går in och hjälper dig som är i startgroparna – med finansiering, tid och engagemang. Via din affärsängel kan du även få goda råd och ett gott nätverk. Det kan vara bra att ha en eller flera affärsänglar i början av företagets utveckling. Personen vill såklart få god avkastning för sin investering – och är därför villig att lägga ner både engagemang och tid.

Almilån

Almis företagslån vänder sig till bolag med upp till 250 anställda – oavsett bransch. Med andra ord väldigt brett. Här kan de kliva in som en extra finansiär när du exempelvis vill utveckla, växa eller investera. Lånen kan även användas för att finansera ett framtida företagsköp. Det viktigaste är att lånet bidrar till att företaget får möjligheten att utvecklas och växa.

Intresserad av att läsa mer om Almilån? Läs också: Vilka olika typer av Almilån finns – och vad är villkoren?

Crowdfunding

Den här typen av finansiering innebär att du vänder dig till ett stort antal investerare, ofta allmänheten, för att samla in pengar till ett specifikt syfte eller projekt. Oftast så sker mötena mellan investeraren och företagaren via sociala medier eller andra plattformar. Det kan vara bra att vara inställd på att crowdfunding kan ta mycket av din tid och energi. Detta då du kan behöva ta fram grymt presentationsmaterial, sköta kontakten med investerarna och finslipa din affärsmodell. På svenska kallas denna typ av finansiering för folkfinansiering, gräsrotsfinansiering och massfinansiering.

Peer-to-peer (P2P)

Finansiering av den här typen innebär vanligtvis ett utbyte eller delning av tillgångar, information eller data. Oftast så träffas parterna via olika typer av företagsgrupper. Tanken är att olika låneförmedlare ska matcha ihop en låntagare med en långivare – utan att blanda in en bank.

Regionala företagsstöd

Regionalt företagsstöd är ett stöd som kan ges primärt till företag som anses vara små eller medelstora. Företaget ska också sträcka sig utöver den egna regionen. Du kan använda stödet till att investera i exempelvis maskiner eller konsulttjänster. Här kan du också få möjligt stöd om det är så att du vill satsa på produktutveckling.

Här kan du läsa mer om regionala företagsstöd: Regionala företagsstöd 2022 – har du rätt till pengar?

Stöd och bidrag från Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Deras uppdrag är att bygga upp Sveriges innovationsförmåga och därmed också bidra till en hållbar utveckling. Är du intresserad på att söka en finansieringsmöjlighet – men vill veta mer? På deras hemsida får du all information du behöver om hur du söker finansiering, vilka regler som gäller och hur du fyller i en ansökan.

Här kan du läsa mer om aktuella finansieringsmöjligheter hos Vinnova för 2022: Stöd och bidrag för företag hos Vinnova – detta finns 2022

Hitta finansiering till en StartUp

Vill du få tips på hur du kan få in finansiering till din StartUp? Kolla då in det här avsnittet från StartUp-resan! Där berättar Stina från SmakShare hur hon har gjort för att få in kapital till företaget.

Läs också: 8 tips för att söka bidrag till företaget – så får du pengarna
Läs också: Så hittar du finansiering, riskkapital och lån till ditt företag