<![CDATA[]]>

Här är 10 heta affärsidéer från New York

Ebba Arnborg

Publicerades: 10 mars, 2015

Många affärsidéer har kommit till Sverige från andra sidan Atlanten. Driva Egets Ebba Arnborg har spanat innovationerna som gäller nu, på plats i Manhattan. Här är affärs­trenderna du kan haka på – före alla andra.

– New York är just nu en magisk plats för innovativa affärsidéer, säger Anders Frostenson. Han är VD på den svenska designbyrån Dobermans New York-kontor, med bland annat stadens tunnelbana som kund.

Anledningen, menar han, är att New York är en av världens mest innovativa städer på gräsrotsnivå. Samtidigt satsade förra borgmästaren på att få dit investeringspengar.

– Så när folk som gör sin egen ketchup eller choklad eller egna kläder möter riskkapitalistpengarna blir det ett väldigt intressant möte där det kan uppstå många trender, säger han.

Att det är enkelt att starta eget gör också att fler trender föds i USA. Det tror Nina Ziefvert, en annan svensk som har lockats till New York och säljer svenska träskor till trendiga stadsbor.

– Man kan i princip starta vad man vill, det är ett kreativt klimat, säger hon.

Här är tio trender att inspireras av.

1. Flytta fabriken till vardagsrummet
Glöm fabriksproducerat, nu är det handgjorda produkter med bra kvalitet som gäller i USA, gärna i naturmaterial och allra helst hemmagjorda. Allt, från öl och choklad till tvål eller jeans, produceras hemma i vardagsrum.

– Det har skett en backlash från stora företag som flyttar produktionen utomlands och från snabbproducerat och billigt. Det hör nog ihop med den globala uppvärmningen och miljömedvetenhet, tror Nina Ziefvert.

2. Sälj din produkt hos trendiga varuhus
Många företag hakar på gör det själv-trenden genom att skapa plattformar där små aktörer kan sälja sina varor. Klädkedjan Urban Outfitters har öppnat stora affärer i både Los Angeles och New York med produkter från små lokala designer.

Sajten Etsy har länge varit en marknadsplats där småföretagare inom hantverk och vintage sålt sina produkter till privatpersoner. Nu har de utökat sin tjänst med en ”whole­sale”-avdelning där vidareförsäljare och större butiker kan handla av mindre aktörer.

Läs mer: Så gör du för att sälja på Etsy – driv webbshop på annan sajt än din egen

3. Lyckas på marknaden – i storstaden
Brooklyn fleamarket startades som en marknad där småföretagare kunde sälja sina produkter. Nu har konceptet utökats med matmarknaden Smorgasburg och en nattmarknad. Väntelistan för att få sälja är flera år och grundarna omsätter miljonbelopp.

– Brooklyn flea är ett unikt fenomen där man som liten kreatör kan försörja sig genom att åka som Kajsa Kavat och sälja på torget. Det har verkligen växt till ett imperium, säger Nina Ziefvert.

Läs mer: 5 tips – Så säljer du mer på marknaden

4. Hjälp kunder att köpa av varandra
C2C-marknaden (customer to customer eller konsument till konsument) är superhet i USA. Ett exempel är sajten Airbnb som hjälper privatpersoner att hyra ut rum till turister. Den har länge varit ett välkänt fenomen i USA och börjar nu hitta till Sverige.

Andra exempel är sajten Local­guiding som låter vem som helst sälja guidade turer till allt från loppisar eller klockaffärer till nya heta områden.

I klädkedjan Buffalo exchange, som grundades av svenska Kerstin Block, säljer och köper privatpersoner kläder av varandra. Hit kan du ta med dina garderobsspöken och byta mot pengar eller kredit, för att sedan shoppa loss bland andras inlämnade kläder.

Läs mer: Hitta din affärsidé i nya delningsekonomin

Läs hur du hakar på delningsekonomin i nya numret av Driva Eget som kommer i veckan – prenumerera här så får du det direkt hem i brevlådan!

5. Hitta galna samarbetspartner
Samarbetstrenden boomar i New York. Överallt ser man oväntade affärskombinationer där man drar nytta av varandra, som kafé och tatueringsstudio eller radiostation och restaurang.

Men det kan även handla om att lära av varandra och göra varandras produkter bättre. Utbildningsföretaget General assembly använder den samlade (och ständigt ökande) kunskapen som finns i deras nätverk för att driva kurser och låta alla lära av varandra.

– Det här är en trend jag vill lyfta upp. Att företag går ihop och samarbetar kommer mer och mer, jag tror att det kan bli hur stort som helst, säger Anders Frostenson.

Läs mer om hur du hakar på nya samarbetstrenden i vårt 10-sidiga tema i nya numret av Driva Eget som kommer i veckan – prenumerera här så får du det direkt hem i brevlådan!

6. Dra nytta av kontors­kulturen
En stor trend i New York, som så smått börjar komma till Sverige, är att man hyr kontorsplats i stora kontorskollektiv (så kallade collaborative workspaces). Det är flexibelt, man kan hyra en till tio platser på månadsbasis eller komma och gå. Dessutom satsar hyresvärdarna mycket på kvalitet och kultur, man får tillgång till nya kontakter, kunskap och inspiration.

– Det ska vara en tillgång att hyra en lokal. Hyran är inte bara pengar man betalar till en oförstående hyresvärd, säger Anders Frostenson.

7. Gör snabba gästspel
Pop-ups, butiker och restauranger som bara finns en kort tid har börjat komma till Sverige som PR-jippon, men trenden är superhet i New York. Exempelvis öppnades ett kafé med katter som besökarna kunde gulla med över en helg av kattmatsfabrikanten Purina som fick massor av uppmärksamhet.

Vanligt är också att företag startar mer långvariga pop-up-butiker, till exempel i ett turisttätt område över sommaren. Det finns även mobila pop-up-butiker på hjul som man kan hyra, rulla i väg och ställa var man vill.

I klädkedjan Urban Outifitters nya mastodontaffär är bottenvåningen vigd åt olika pop-up som avlöser varandra.

– Den permanenta butiken spelar mindre och mindre roll när internetförsäljningen ökar. Samtidigt blir det viktigt att synas på relevanta ställen fysiskt. Där spelar pop-up-grejen en viktig roll: det mobila, att du kan flytta på affären och kanske låta kunderna följa på Twitter var den är någonstans, säger Anders Frostenson.

8. Satsa på exklusivitet och mystik
En bartrend som inte riktigt har dykt upp i Sverige ännu är speakeasys. 20-tals­inredda cocktailbarer som man hittar genom att gå tvärs igenom ett tvätteri, eller in i en telefonautomat i en restaurang och lyfta på luren. Det vill säga, du hittar dem bara om du vet var de är.

Det kan ju verka knepigt att gömma undan sin verksamhet. Men de här barerna är ofta knökfulla. Underskatta inte dragkraften i exklusivitet och mystik.

9. Skicka allt på posten 
Lådtrenden, där konsumenter kan prenumerera på varor i kassar eller lådor hem till dörren, har ju dykt upp i Sverige. Men den har ännu inte riktigt nått kläder.

Det amerikanska företaget Le Tote erbjuder sina kunder klädprenumerationer för 49 dollar i månaden. Efter att ha fyllt i en stilprofil får kunden hem ett personligt urval av fem klädesplagg som kan stanna så länge kunden vill.

När man tröttnar skickar man tillbaka plaggen eller plagget man inte vill ha i ett förbetalt paket så kemtvättas det och skickas till någon annan – och kunden får något nytt spännande plagg hem.

Läs mer: Eva hakade på trenden – att sälja med en kasse

10. Nischa in baren mot baksmällor
För många glas i går? I USA kan du knalla i väg till speciella baksmällekaféer som erbjuder massage, vätska genom dropp och drycker som ”B12-och-antioxidant booster”, eller “inflammations-, smärt- och illamående-elixir”. Du kan även få hembesök om det verkligen blev en tuff natt.

 

Det här är ett utdrag ur en större artikel i Driva Egets magasin nummer 7 2014. Köp det här och få fler heta trender!

LÄS OCKSÅ: Så startar du eget företag i USA – allt du behöver veta

LÄS OCKSÅ: Behöver du en affärsidé? Här är 29!