<![CDATA[Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg.  Den gröna trasan med bullarna är från Marimekko. Ett till exempel på när ">

Så gör de affärer på en gammal svensk uppfinning

Publicerades: 14 februari, 2016

Få vet att den är en svensk uppfinning från Östergötland. När Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg började prata om disktrasan kunde de inte sluta och insåg snabbt att den egentligen är ganska okänd. Fascinationen födde boken Käraste disktrasa.

Uppfinnaren Curt Lindquist tröttnade på plaskblöta bomullstrasor och provade i slutet av 1940-talet att blanda bomull med cellulosa i sin köttkvarn hemma i Norrköping. Resultatet sög – något alldeles fantastiskt.

Läs mer: Bli rik på din uppfinning 

–  Det kändes konstigt att världsomseglaren disktrasan inte skulle vara något som vi är stolta över i Sverige och då kände vi att vi måste göra boken, säger Åsa Kax Ideberg, designer och entreprenör.

Under researcharbetet med boken hittade författarna många gamla retromotiv från 60-talet och idag är disktrasan en väg för formgivare att bli kända i både Sverige och utomlands.

– Formgivaren Lisa Larsson till exempel brukar anses lite dyr men då kan man istället köpa en disktrasa med hennes kända porslinsfigurer som motiv för 30-40 kronor. En slags demokratisk design, säger Åsa och Anna-Karin fortsätter:

– Det finns så många olika motiv, färger och former så idag kan man ge en disktrasa som är särskilt utvald till en viss person.

Åsa och Anna-Karin vill att boken ska ge aha-upplevelser, både kring själva uppfinningens ursprung och betydelsen för entreprenörer.

– Jag tror inte att många vet vad den har gjort för svenska designers som till exempel har kunnat exportera sin design till Japan som motiv på disktrasan och därmed blivit upptäckta i Asien.

Läs mer: Rivstarta företaget med 10 enkla steg 

Vet du förresten varför disktrasan börjar ”lukta disktrasa” så snabbt?

– Trasan luktar illa för att den plockar upp alla bakterier från till exempel ett bord. Tricket är att efter användning skölja den rejält i varmt vatten och sedan direkt i kallt vatten eftersom bakterier inte trivs i kallt. Häng den sedan luftigt på till exempel ett element så att den torkar snabbt. När den är uttjänt sorteras den som komposterbart eftersom det är en naturprodukt. Eller rama in den om man är för fäst vid motivet, säger Åsa.