Soki Choi var en av pionjärerna när apparna kom. Nu vill hon förbättra vår hälsa.

IT-prinsessan som blev bakterienörd

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 4 december, 2018

Vid 26 kallades hon IT-prinsessan. Då hade hon redan hunnit vara konsertpianist. Sedan dess har hon forskat och jobbat på Nya Karolinska. Nu tar Soki Choi nästa steg och vill hjälpa folkhälsan med bra bakterier.

Tycker du att du stött på tarmbakterier överallt i medierna de senaste månaderna? Och att någon vill att du ska äta kimchi och dricka kombucha?
Soki Chois bok Kimchi och kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna fick ett enormt genomslag när den släpptes i slutet av augusti. Första dagen toppade den både Bokus och Adlibris försäljningslista. Andra dagen var den slutsåld!

Men vad det inte skrevs om då är författaren Soki Chois egen resa. En sicksack-resa genom näringsliv, offentlig förvaltning och startup-världen. Den började i Rinkeby och Husby i början av 70-talet, där Soki föddes in i två kulturer – den sydkoreanska i familjen och den svenska utanför lägenhetsdörren.

LÄS OCKSÅ: Dags att göra slut med firman?

– Jag föddes inte med någon silversked i mun. Framför allt blev jag medveten om min bakgrund när jag gick på Handelshögskolan i Stockholm. Lägg till att jag dessutom är kvinna och med exotiskt utseende. Jag hade enligt statistiken allt emot mig. Nu vill jag visa unga i så kallade no go-zoner att man kan komma någon vart ändå, säger Soki.

Konsertpianist vid 16

Det hon dock hade för sig var föräldrar med samhällsengagemang och drivkraft. Vid sex års ålder började Soki spela piano och i tonåren var hon turnerande konsertpianist. Men vid sexton satte hon stopp.
– Då hade man pratat om mig som ett musikaliskt underbarn. Men jag insåg att det var min mammas dröm, inte min. Vid sexton hade jag min första och sista konsert på konserthuset i Stockholm.

Först nu, närmare trettio år senare, har lusten att spela kommit tillbaka.
– Jag är väldigt osentimental när det kommer till ägodelar. Men det käraste jag har i mitt hem är mitt piano, samma som jag lärde mig att spela på.
Det har blivit fler tvära kast genom åren. Efter gymnasiet blev det Handelshögskolan och en civilekonomexamen.

Då hade hon också funderat på att bli journalist. Men nyfikenheten på det rådande systemet var större. Och hon ville utforska det inifrån kapitalismens egen högborg. Kanske gick journalistiken miste om en röst. För frågorna har funnits där sedan barnsben.
– Jag har förstått att jag alltid varit kritiskt reflekterande till min natur och att jag ifrågasatte allt som barn. Mamma tyckte att det var jobbigt att jag aldrig bara kunde acceptera ett svar. Jag var tvungen att vända på frågan för att se på det från ett annat håll också.

Har ständigt gått ner i lön

Soki återkommer till dubbelsidigheten flera gånger under samtalets gång. Kanske hänger den ihop med bakgrunden i två olika kulturer, drivet att se saker ur olika perspektiv – och att ta reda på vad som händer om man låter olika perspektiv mötas.

Även om Handels kanske inte var ett självklart val gick det hand i hand med en annan dröm – att bli entreprenör och starta företag.
– Men jag är nog den ende på Handels som medvetet gått ner i lön sedan dess, från vd-lön till doktorand och sedan offentlig förvaltning. Min drivkraft har aldrig varit att tjäna pengar, skrattar Soki.

En sommar under Handelstiden åkte hon till New York för att jobba med investment banking, men gillade inte branschen. I stället åkte hon hem för att jobba som konsult inom telecom, som just då var inne i sin värsta kris. Tillsammans med några kollegor på Accenture startade hon BlueFactory i januari 2000 och blev själv vd.
– Vi var de första i världen som utvecklade och levererade appar till mobilen och vi tog faktiskt fram en förlaga till Tinder. Men vi var ute sju år för tidigt. Telia och Ericsson skrattade åt oss. Appar? Nej, det var sms och röstmeddelanden som gällde i framtiden, menade de.

Var för tidigt ute

Soki jäktade jorden runt världen för att sälja in företaget och tjänsterna. Hon fick epitetet IT-prinsessan och hamnade på Forbes omslag som andra svensk efter Ingvar Kamprad. Mona Sahlin anlitade henne som rådgivare åt regeringen och ett filmteam följde henne i två år för att göra en SVT-dokumentär.
MEN När filmen väl sändes hade Soki sålt bolaget och lämnat telecom bakom sig.
– Som pionjär är det lätt att man känner sig ensam när andra inte ser det som man själv ser. Det är lätt att tänka att man talar för döva öron och att man inte passar in, säger Soki, som dessutom hade balanserat på utbrändhetens gräns.

Det blev ett sabbatsår då hon reste runt i Sydamerika för att hitta sig själv igen. Sedan tog hon steget från näringslivet mot dess diametrala motsats – akademiens värld. Soki skrev sin doktorsavhandling på Karolinska Institutet om komplexa system inom sjukvården.

Soki säger att hon haft tre drömmar i livet – om en var att starta företag och bli entreprenör så var en annan att skriva en doktorsavhandling. För sin egen skull, förstås, men också för pappas. Han kom till Sverige som doktorand från Sydkorea i början av 70-talet, men gick aldrig i mål med sin avhandling. Soki ville göra det i hans ställe.
– Men pappa gick bort exakt ett år innan avhandlingen blev klar, tyvärr.
Han visste dock att hon var på god väg. Vackert så.

Högt pris på Karolinska

Vad han däremot aldrig fick veta var att avhandlingen skulle klassas som den bästa i Europa när den väl var klar och att Soki skulle bjudas in till Harvard för att forska.
Därefter erbjöds hon jobb som projektledare på Nya Karolinska. Hon var ditplockad för att bidra med forskningsbaserade råd inom förändringsledning. Men det blev inte vad Soki hoppades på. Efter mycket frustration och smärta hoppade hon av 2014.
– Den viktigaste lärdomen därifrån är att i en kraftigt politiserad miljö kommer integritet och trohet mot sanningen med en allt för hög personlig kostnad, säger hon.

Så vad hade Nya Karolinska kunnat lära av den internationella forskningen?
– Sååå mycket! Fast viljan fanns inte. Men jag är jätteglad för den granskning som nu skett och att media har lyckats avslöja oegentligheter, säger hon.
Efter avhoppet från Nya Karolinska vände sig Soki återigen inåt. Vad var viktigt nu? Det tog två år innan polletten ramlade ner på riktigt. En natt vaknade hon och visste precis vad hon skulle göra. Polletten hade landat på psykisko ohälsa, bakterier – och i det koreanska köket!

Cirkeln har slutits

Undermedvetet hade cirkeln på något sätt slutits.
– Nu vill jag att människor tar hand om sin egen hälsa så gott det går, så att de slipper hamna innanför vårdapparaten.
Hur gör man det då? Jo, man tar tarmvägen, om man ska tro Soki och ledande forskare.
– Jag har plöjt igenom över 400 vetenskapliga artiklar om bakteriers inverkan på hjärnan. Det här är ett otroligt hett område och jag tror att det kommer att hända massor inom de närmaste 7–10 åren. Många med mig menar att det är en medicinsk revolution på gång! Och – jag har ju faktiskt haft rätt förr om den mobila revolutionen…

Essensen i budskapet är att vi kan förbättra sammansättningen av bakterier i våra tarmar genom såväl fiber- och bakterierik kost och goda levnadsvanor. Mättat fett och socker i överflöd gynnar dåliga bakterier, liksom stress.
Soki lyfter fram sociala medier och ständig uppkoppling som en riskfaktor. Det som hon själv varit med om att utveckla alltså.

– Allt handlar om måttfullhet och balans. Vi måste ha en balans i livet! Men jag tänker ibland på Steve Jobs och undrar vad han skulle tänkt om han såg hur vi påverkats av hans uppfinning.
Nej, balansen finns inte. Resultatet är att vi i väst har en helt annan tarmflora nu mot förr.
Detta har tidigare uppmärksammats av professor Agnes Wold, som pekat på samband mellan förändrad tarmflora och explosionen av allergi. Det som händer just nu är att forskarna sätter förändringarna i samband med betydligt fler sjukdomar än så.

Psykobiotikan står på tur

Autism, alzheimer och depressioner är bara några av de områden som i framtiden kan komma att behandlas med bra bakterier. Prebiotika och probiotika kanske du redan hört talas om, men snart kan psykobiotikan vara här, menar Soki. Bakterier och fibrer som kan komplettera psykofarmaka.
Det fina i kråksången är att vi redan nu kan hjälpa oss själva, utan recept från läkare och utan bieffekter av läkemedel. För det finns livsmedel som är rena guldgruvor när det gäller goda bakterier. Yoghurt är en sådan (om man väljer en yoghurt där man tillsatt goda bakterier efter pastöriseringen, vill säga).

Men allra mest bra bakterier hittar man i koreanska specialiteter som kimchi och kombucha. Kimchi är en fermenterad sallad på kål och kryddor (mycket chili!) som serveras till nästan varje koreansk måltid.
– I Sydkorea äter man 50–200 gram kimchi per person och dag! Men så mycket behöver man inte. Det räcker med en tesked om dagen. Ett enda gram kimchi kan nämligen innehålla upp till hundra miljarder gynnsamma mjölksyrabakterier, säger Soki.

Började experimentera hemma

Kimchi kan man göra själv hemma. Samma sak gäller kombucha, som är en fermenterad dryck gjord på te och en kombuchakultur.
– Jag drack det när jag var i USA, men när jag kom tillbaka till Sverige upptäckte jag att det inte fanns några goda sorter här. Så jag började experimentera själv och har nu fått fram en supergod kombucha på vitt te, som mina nära och kära njuter av.

Soki plockar upp en flaska kombucha ur handväskan. Ett tag var det faktiskt på väg att bli ett nytt företag. Om än lite oplanerat. Men omständigheterna ville annorlunda.
Sedan då? Det går inte att låta bli att tänka tanken att det inte kommer stanna här.
– Jag har uppfyllt mina tre drömmar – jag har startat företag, jag har skrivit min doktorsavhandling och jag har vandrat i Himalaya. Nu vill jag dela med mig av mina tankar och kunskaper som föreläsare och författare. Att få hjälpa andra stärka sin hälsa är ett privilegium!

FOTO BONNIER FAKTA

KOMBUCHA
(3 liter)
Ingredienser
2,4 liter vatten
3 msk svart te (alt. 6 tepåsar)
3 dl råsocker
6 dl kombucha (startvätska)
1 SCOBY

Gör så här:
1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till cirka 25 grader.
2. Sila bort teet. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
3. Tillsätt kombuchan och lägg i SCOBYn. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).
4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara därefter i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Smaksätt kombuchan
Efter grundbryggningen kan du smaksätta med färskpressad juice (utan konserveringsmedel!). En del juice + fyra delar kombucha. Se bara till att hälla av cirka 3–4 dl före smaksättningen, som du kan använda som startvätska nästa gång. Förvara i ren glasburk med tyg som lock.

Tillsätt smaksättningen i rena flaskor och fyll på med kombucha upp till kanten. Förslut och låt stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Då byggs en naturlig kolsyra upp (efterfermentering). Ställ in i kylen. Håller minst en månad.

 

 

 

 

 

RECEPT PÅ KIMCHI