18 nya affärsidéer där AI gör jobbet (och du kan tjäna pengar)

Josefin Wallin

Publicerades: 22 juli, 2023

Vill du tjäna pengar med hjälp av AI? Då har du kommit rätt! Affärsidéer där AI hjälper dig att tjäna pengar med hjälp av framtidens teknik! 18 färska idéer bara till dig! Ka-ching!

Framtidens möjlighet är här. Nu kan du låta modern teknik bli din allra bästa vän i företagandet – och hjälpa dig att tjäna pengar. Det är viktigt att notera att framgången med att tjäna pengar med AI beror på att ha en klar affärsmodell och identifiera rätt tillämpningar av AI för dina specifika behov. Att ha tillgång till rätt data och att ha kompetens inom AI-området kan också vara viktigt för att maximera potentialen i dina AI-initiativ.

Här får du 18 tips på affärsidéer med AI – från oss på Driva Eget

Tjäna pengar – med AI

1. Sälj texter med AI

Jasper AI är ett AI-verktyg som producerar text. Det här verktyget ska vara av hög kvalitet och hjälpa dig med allt från epost-kampanjer till att skriva böcker. Jasper gör jobbet – du tjänar pengarna. Du kan såklart använda fler typer av AI som exempelvis ChatGPT.

2. Sälj produkter och tjänster som AI själv skapar

Att sälja någonting som AI gör är det som de flesta tänker på som möjlighet för att tjäna pengar på AI. Men, vad kan det här exempelvis vara? Det kan handla om att du skapar en tjänst som analyserar kundens hemsida. Ett tips är att försöka hitta en nisch du är intresserad av och kan hålla dig kring den.

3. Investera i någon som kan

Är du ingen ”tekniknörd” men ändå har näsa för att tjäna pengar? Har du inte lust att skapa en business på AI själv? Då kan du alltid investera i tidiga AI-företag – med smarta lösningar som du tror på. Har du tur kan det bli en rejält bra avkastning!

4. Använd din kreativitet till AI-konst

Du kan sälja AI-genererad konst och tjäna pengar. Här kan du skapa allt från abstrakt konst till verklighetstrogna porträtt. Det finns många olika verktyg för detta såsom Midjourney och Disco Diffusion.

5. Sälj det!

När du skapar olika typ av produkter med hjälp av AI. Såsom ett konstverk, illustrationer, en text eller liknande så vill du givetvis tjäna pengar. Det finns olika sätt att göra det här men ett tips är att Fiverr nu har skapat en sida där du kan sälja just innehåll skapat med hjälp av AI.

6. Kunnig inom AI – stora möjligheter

Känner du dig vass på AI så kan du faktiskt tjäna pengar på den kompetensen. Företag skriker efter sätt som gör att de kan använda den här nya tekniken i sitt företag. Här kan du både frilansa och/eller sälja kurser. Säljer du kurser och förpackar dem digitalt kan du också sälja din kunskap gång på gång – och tjäna pengar medan du sover.

7. Analysera mera!

Genom att analysera stora datamängder med hjälp av AI kan du få insikter och förutsägelser om marknadstrender, kundbeteenden och affärsutveckling. Detta kan hjälpa dig att fatta informerade beslut och identifiera möjligheter att öka intäkterna eller minska kostnaderna. Det kan också vara ett stort värde att erbjuda andra företag – där du låtit AI göra hela grovjobbet.

8. Sälj film utan att varken filma eller klippa

Med AI kan du skapa filmer med knappast någon egen ansträngning alls! Du kan få en människa att prata, välja vad den ska säga och vill du ha det på många olika språk? Inga problem! Ett verktyg som kan göra just detta är DeepWord.ai. Skapa filmer – sälj dem! Ibland behöver det inte vara så mycket svårare än så! Synthesia.io ska ha omkring 60 olika språk att välja på och här kan du enkelt skapa filmer med avatarer, röster etc – utan någon förkunskap alls.

Läs: Så svarar AI på 5 frågor om att nå framgång med företaget – och tjäna cash!

9. Skapa presentationer till företag

Snyggt, lätt och med kundens alla önskemål? Det finns verktyg som fixar det här enkelt. Exempelvis Beautiful.ai som har hundratals färdiga mallar att använda, och det är superenkelt att få idéer och önskemål att bli skräddarsydda presentationer. Låt AI göra jobbet – och du fixa faktureringen.

Affärsidéer – med AI i fokus!

10. E-handelspersonalisering

Skapa en e-handelsplattform som använder AI för att leverera personligt anpassade rekommendationer till kunderna. Genom att analysera kundens beteendemönster och preferenser kan AI föreslå produkter eller erbjudanden som är mest relevanta för varje individ. Detta bidrar till ökad försäljning och kundnöjdhet. Gör en egen och tjäna pengar – eller erbjud möjligheten som din affärsidé!

11. Erbjud finansiell rådgivning – men med AI

Skapa en AI-driven plattform som kan ge personlig finansiell rådgivning till användare baserat på deras ekonomiska mål och risktolerans. Genom att analysera användarens ekonomiska data och marknadsinformation kan AI ge investeringsrekommendationer och hjälpa till med budgetering och sparande.

12. Tjäna pengar! Låt AI fixa kundernas sociala medier

Starta en verksamhet där du erbjuder sociala medier-hanterings- och marknadsföringstjänster med hjälp av AI. AI kan hjälpa till att schemalägga inlägg, analysera målgruppsbeteenden, optimera annonser och ge förslag på relevant innehåll. Genom att automatisera vissa uppgifter kan du hantera flera kunder samtidigt och öka din effektivitet.

13. Virtuell assistent

Skapa en virtuell assistent som kan hjälpa användare med olika uppgifter och tjänster, till exempel att boka möten, beställa mat eller söka efter information online. Genom att använda AI-tekniker som taligenkänning och naturlig språkbearbetning kan din virtuella assistent förstå och utföra användarens instruktioner. Detta kan du kan tjäna pengar på genom att erbjuda premiumfunktioner. Eller varför inte genom att integrera reklam i assistentens svar och rekommendationer?

14. Tjäna pengar på översättningstjänster med AI

Tänk dig en webbsida där man snabbt och enkelt kan få hjälp med att översätta olika språk? På ett sätt som blir mer riktigt än de stapplande försök Google Translate tillhandahåller. Är detta kanske din nya affärsidé? Du skapar grunden – AI kan sköta resten.

Läs också: Chat-GPT – hur kan en småföretagare använda det? 10 smarta sätt

15. Välkommen till din nya reseledare – AI

AI-assisterad reseplanering: Skapa en plattform där resenärer kan få AI-assisterade reseförslag, bokningstips och rekommendationer för att skapa skräddarsydda resplaner.

16. AI-baserad musikrekommendation

Erbjud en musikstreamingtjänst som använder AI för att leverera personligt anpassade spellistor och rekommendationer baserat på användarens musiksmak och preferenser.

17. AI-baserad bildredigering

Skapa en AI-plattform som kan automatiskt redigera och förbättra bilder med hjälp av bildigenkänning och bildbehandlingsalgoritmer.

18. Livstilscochen – vars namn är AI

AI-assisterad livsstilscoaching? Skapa en AI-plattform som kan ge personlig coaching och rådgivning för att hjälpa människor att förbättra sin livsstil och uppnå sina mål. AI sköter jobbet och du fixar resten.

Läs också: Branscherna som kommer försvinna – då övertar AI ditt jobb