<![CDATA[Sara Bäckmo gjorde trädgårdsintresse till sitt jobb. Foto hämtat ur boken Skillnadens trädgård.]]>

"Så blev trädgården mitt heltidsjobb"

Samuel Karlsson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 24 augusti, 2017

När Sara Bäckmo startade sin blogg Skillnadens trädgård var drömmen att den skulle bli Sveriges största trädgårdsblogg. Efter fyra år har hon uppfyllt sin målsättning. Här berättar hon om sin resa till framgång.

När jag började blogga så var en anledning att jag ville äga mina egna kanaler. Tidigare hade jag jobbat på radion som frilansande journalist, men i och med att arbetsmarknaden blivit tuffare och upphovsrätten naggas allt mer i kanten blir det svårare att få någon lönsamhet.

Sara Bäckmo i sin trädgård.

Sara Bäckmo i sin trädgård.

Det började med att vi flyttade ut på landet och jag anlade min stora köksträdgård i Vederslöv i Kronoberg. Odlingarna var större än de jag haft tidigare och jag insåg att jag behövde jobba i ett projekt om jag skulle mäkta med. Tanken var att använda trädgården i min frilansverksamhet.

Jag fick ganska direkt en bra respons på mina blogginlägg. Det blev ett hopkok med flera sociala medier där bloggen var huvudkanal. Idag kretsar allt kring min egen trädgård och min räddning ekonomiskt är att jag kan stå på flera ben. Jag skriver böcker, gör Youtube-klipp, bloggar och föreläser.

LÄS OCKSÅ: Hon har en retrosalong i garaget

Betalningsviljan är inte så stor i den här branschen därför behöver jag flera intäktskällor. Jag tror att det finns stora möjligheter för fler frilansjournalister att ta kontrollen över sitt eget material. Jag förfogar över mina egna resurser och skapar mitt eget innehåll.

Allt handlar om mig och vad jag gör i min trädgård. Det stärker mitt varumärke och skapar möjligheter om jag skulle vilja göra något annat. Det är roligt att ha ett yrkesliv med mitt stora intresse. Jag har inte betalt för att odla trädgården men jag får jobba i den miljön och kan försörja mig. Och just nu har vi fullt upp med att äta av allt som växer där!

Foto: Maria Fors Östberg