Momsen kan höjas – och småföretagare drabbas

Josefin Wallin

Publicerades: 7 november, 2022
Foto av: Adobe Stock

Nu lämnas ett förslag på att momsen ska höjas på bland annat reparationer av skor och cyklar. Det innebär mindre stimulans till att fler svenskar ska välja att laga sina saker och tänka cirkulärt. Dessutom drabbar det många småföretagare som just livnär sig på denna typ av verksamhet.

Nytt förslag drabbar småföretagen

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har kommit överens om att mervärdesskatten för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne ska höjas från 6 procent till 12 procent. Detta meddelar regeringen. Detta ska enligt förslaget bli verklighet i vår – men har redan mötts av en del kritik. Dels har detta precis varit ett område man valt att sänka momsen på – för att stimulera fler till att tänka mer hållbart. Dels drabbar det småföretagen som livnär sig på verksamheter inom kategorin reparation.

Höjd moms på reparationer – drabbar småföretagare

Förra året lät det så här när man genomförde en sänkning från regeringen kring samma saker som man nu alltså vill ta ett beslut om att höja:

”Fler ska uppmuntras att laga och ändra redan tillverkade varor istället för att köpa nytt. Därför har regeringen föreslagit att momsen ska sänkas från 12 procent till 6 procent för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.”

Riksdagen

Höjd moms på reparation får konsekvens

Konsekvensen av momshöjningen är att det kommer innebära en prisökning på dessa typer av tjänster, och därmed en minskad efterfrågan. Vilket många tycker är underligt då det går emot samhällsandan om att leva mer hållbart.

”Branscherna för reparationer av de uppräknade varorna kan därmed antas minska till följd av förslaget”

Finansdepartementet.

Regeringen tänker att momshöjningen kommer att underlätta för företagen. Då det blir färre momsnivåer att förhålla sig till. Vilket är ett av deras argument bakom förslaget om momshöjningen på olika typer av reparationer. Miljöpartiet är ett av de partier som inte är överens med regeringen kring detta förslag.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund twittrade följande som en kommentar till förslaget.

”Det här är ju humor ändå (i all sin tragik). Det viktigaste för regeringen när världen är i en klimatkris och Sverige på väg in i en ekonomisk kris är att göra det dyrare för småföretag som reparerar våra prylar. Ska man skratta eller gråta?”, skriver han.

Läs mer: Finansministern om det ekonomiska läget – det här påverkar företagare