Stödåtgärder för enskild firma i coronakrisen

Nya Coronaåtgärder – karensdag, sjuklöneansvar och a-kassa

Gustaf Oscarson

Publicerades: 8 maj, 2020
Foto av: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen förlänger och förstärker flera av de tidigare Coronapaketen för företag. Nu stärks a-kassan ytterligare, karensdagen förlängs liksom statens ansvar för sjuklönekostnader.

Regeringen fortsätter att presentera paket för att hjälpa Sveriges företagare. Korttidsarbete, omsättningsstöd och sänkta arbetsgivaravgifter har redan presenterats (bland mycket annat).

Den 7 maj kallade regeringen till en ny pressträff för att presentera nya budgetåtgärder. Det är ytterligare 14,7 miljoner som ska gå till paket främst riktade till företagen.

A-kassan förstärks

– Vi kommer ytterligare att förstärka a-kassan för den som blir arbetslös under den här krisen. Vi kommer även att förstärka åtgärder för företagen.

Det sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff med samarbetspartierna om nya budgetåtgärder.

Taket för a-kassan höjs från 760 till 1 000 kronor efter de första hundra
dagarna av arbetslöshet, och gäller från 29 juni till årsskiftet. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021, uppger regeringen. 

– Betydligt fler kommer få ut 70 procent av sin inkomst jämfört med tidigare, sade Magdalena Andersson.

Läs mer: De tidigare beskeden om höjning av a-kassan

”Slopad” karensdag förlängs

”Slopandet” av karensdagen förlängs. Ersättningen skulle ursprungligen ha gällt till 31 maj, men nu förlängs den till slutet av september och beloppet höjs till 804 kronor. Även det slopade kravet på läkarintyg förelås förlängas till 30 september. 

Läs mer: Vad innebär förslaget om slopad karensdag från början?

Statens ansvars för sjuklöneansvar förlängs

I det nya förslaget ska nu staten fortsätta stå för sjuklönen till slutet av juli.

Från 1 augusti får företagen betala igen, men om sjukskrivningarna fortsätter vara högre än vanligt tar staten de extrakostnader som pandemin orsakar, rapporterar SVT Text. Hur det ska räknas ut är oklart.

Läs mer: Så fungerar statens ansvar för sjuklöneansvaret