Vilka är OS-stjärnorna som driver eget – och hur går deras bolag?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 11 augusti, 2024
Publicerades: 7 augusti, 2024
Foto av: SOK

Våra fantastiska OS-hjältar, som Sarah Sjöström, Truls Möregårdh och Armand Duplantis, gör inte bara succé i Paris – de har också byggt blomstrande affärer. Här listar vi OS-stjärnorna som driver eget, deras strategier att inspireras av (och hur mycket de tjänar)!

Det är flera fantastiska prestationer som våra OS-hjältar bjuder på under OS i Paris 2024. Som företagare kan man inspireras av modet, uthålligheten och talangen – men också av hur våra svenska stjärnor som Sarah Sjöström, Truls Möregårdh och Armand Duplantis har omvandlat sina idrottsframgångar till blomstrande affärer, många i egna bolag. Här är OS-stjärnorna som driver eget.

Våra OS-medaljörer som driver eget (och Duplantis)

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström, som vann guld i både 50 och 100 meter frisim vid OS 2024, har byggt upp en stark affärsverksamhet genom sitt företag Sarah Sjöström Promotion AB.

Sjöström har använt sina idrottsframgångar och strategiska samarbeten med flera olika stora varumärken som Arena för att maximera sina inkomster.

För 2023 rapporterade företaget en omsättning på cirka 5,2 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på cirka 2,9 miljoner kronor. Dessutom hade bolaget tillgångar på hela 30,7 miljoner kronor.

Truls Möregårdh

Truls spelade hem silver i bordtennis vid OS 2024, efter att sensationellt ha slagit ut världsettan. Hans unika sexkantiga racket sticker onekligen ut vid matcher, och ger extra synlighet för honom – och hans sponsor. Stigas nya sexkantiga racket ”Stiga cybershape carbon” har enligt My telescope ökat i efterfrågan med 12 900 procent i samband med OS.

Truls företag DBL Solutions hade en omsättning och vinst på drygt 4 miljoner kronor 2023, och tillgångar på nära 6,5 miljoner kronor.

Jenny Rissveds

Jenny Rissveds, tog bronsmedalj i mountainbike vid OS 2024. Hon driver Jenny Rissveds AB, som 2023 rapporterade en omsättning på 1,8 miljoner kronor, en vinst på 733 tusen kronor och tillgångar på 1,4 miljoner kronor.

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler

De svenska seglarna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, som tog silver i segling vid OS 2024, har båda varsin enskild firma.

Armand Duplantis

Nej, Armand Duplantis driver visserligen inte ett eget företag – men måste ändå nämnas när det handlar om att bygga framgång! Med sitt nionde världsrekord i stavhopp vid OS 2024 är han nu närmast en legend. Tidigare siffror från bland annat Aftonbladet har uppskattat hans inkomst till cirka 30 miljoner kronor per säsong.

Tävlingsintäkterna står för 15–20 % och resten kommer från sponsringsavtal med stora varumärken som Puma och Red Bull. Under 2024 har hans inkomster från sponsorer och prispengar uppskattats öka kraftigt, och han är en av de bäst betalda friidrottarna i världen.

David Åhman och Jonatan Hellvig

David Åhman och Jonatan Hellvig vann guld i Beachvolleyboll i OS 2024 efter starka insatser. De driver varsitt aktiebolag som hanterar deras affärsverksamheter och sponsoravtal, men då de grundades förra året finns ännu inga publika siffror.

Kristian Karlsson och Anton Källberg

Kristian Karlsson och Anton Källberg tog ihop med Truls lagsilver i bordtennis. De driver varsitt aktiebolag. Kristian hade förra året en omsättning på knappa miljonen och tillgångar på drygt tre miljoner, medan Anton inte hade några inkomster i sitt bolag förra året men tillgångar i det på en knapp miljon.

Andra OS-stjärnor som driver eget

Daniel Ståhl

Diskuskastaren Daniel Ståhl, är en av Sveriges största namn inom friidrott. Han driver också företaget Baylake Throwing AB, verksamt inom idrott, marknadsföring och sponsorskap som rapporterade en omsättning på cirka 2,6 miljoner kronor och en vinst på strax över 2 miljoner kronor under 2023. Samtidigt fanns tillgångar på nära 7 miljoner i bolaget.

Jonna Malmgren

Brottaren Jonna Malmgren driver en enskild firma verksam inom sport.

Maja Stark

Golfaren Maja Stark driver Maja Stark AB, de senaste siffrorna är från 2022 och visar en omsättning på 11,2 miljoner kronor, en vinst på nära 7,6 miljoner kronor och tillgångar på drygt 7,6 miljoner kronor.

Linn Grant

Golfaren Linn Grant driver Linn Grant AB. Företaget hade en omsättning på 13 miljoner kronor och vinst på nära 9,5 miljoner kronor för 2022. Dessutom rapporterades då tillgångar på nära 8,5 miljoner kronor.

Lärdomar för företagare – från OS-stjärnorna som driver eget

Att lyckas som elitidrottare kräver något alldeles extra vad gäller mental träning, målsättning och ihålliga fysiska utmaningar. Dessutom finns några affärsstrategier bakom framgångarna som man kan inspireras av:

  1. Autenticitet är nyckeln: Flera av atleterna är framgångsrika i att vara sig själva och dela sin resa med sina följare. Autenticitet bygger förtroende och lojalitet.
  2. Strategiska samarbeten: Genom att noggrant välja samarbeten med varumärken som delar deras värderingar har dessa idrottare kunnat skapa starka och lönsamma partnerskap.
  3. Digital närvaro: Aktiv och engagerande närvaro på sociala medier har hjälpt dem att nå ut till en bred publik och attrahera sponsorer.
  4. Mångsidighet och innovation: Att diversifiera sina intäktskällor och vara öppna för nya affärsmöjligheter har varit avgörande för deras framgång.
  5. Långsiktig planering: Dessa atleter har visat vikten av att tänka långsiktigt och bygga hållbara verksamheter som kan växa och utvecklas över tid.