LISTA: Sämst i test – men bäst på företagande?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 27 maj, 2024
Publicerades: 22 maj, 2024
Foto av: TV4 – Annika Berglund

Johanna Nordström, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Marika Carlsson, Nassim Al Fakir och Marcus Berggren: De förlorade i Bäst i test, nu är de tillbaka i specialprogrammet Sämst i test. Samtidigt gör de succé som inspirerande entreprenörer. Se vem som drar in mest – är det som du tror? Så mycket tjänar Bäst i test-förlorarna…

Nu finns specialavsnittet Sämst i test att se på TV4. Där får de tidigare deltagare från Bäst i test som fått de lägsta poängen i respektive säsong tävla för en chans till revansch.

– I det här programmet gäller det att göra allt för att inte komma sist och därmed få utmärkelsen Sämst i test. Eftersom alla deltagarna är tidigare förlorare i det här programmet så kan jag utlova en tuff match mot botten, säger David Sundin.

Samtidigt är dessa profiler också framgångsrika entreprenörer, som visar att även om man förlorar i Bäst i test, kan man lyckas stort som företagare. Samtliga inspirerar genom att ha byggt framgångsrika bolag kring sitt personliga varumärke. Dessutom skapar många av dem arbetstillfällen för andra företagare.

Vi har tittat närmare på deras bolag och bokslut och imponerats av deras framgångar i en tuff bransch. Häng är deras inspirerande företagsresor:

Bäst i test-förlorarnas bolag – så mycket tjänar de

Johanna Nordström

Johanna Nordström är framgångsrik komiker med bland annat humorshowen Ring Polisen, och känd podcast-profil med podden Ursäkta ihop med Edvin Törnblom.

Hon har även varit med i program som Masked Singer, som gäst i Melodifestivalen, och jurymedlem i Talang. 2021 knep hon sistaplatsen i Bäst i Test.

Johanna är också en framgångsrik företagare och var finalist i Årets Unga Företagare i Stockholms stad 2023.

Något som också visat sig i en imponerande vinst och omsättning för bolaget Jonielol. 2022 var omsättningen 12,3 miljoner, en ökning från 9,5 miljoner från året innan, och resultatet låg då på 7,1 miljoner kronor.

Under 2023 omsatte bolaget 7,8 miljoner med ett resultat på 2 miljoner kronor. Tillgångarna uppgick 2023 till nästan 17 miljoner kronor, och hon tog då en utdelning på hela 1 miljon kronor.

Kristina ”Keyyo” Petrushina

Kristina ”Keyyo” Petrushina är en mångsidig komiker, programledare, radiopratare och internetprofil, som gjort succé på youtube och har en halv miljon följare på Instagram.

Hon har också medverkat i flera populära TV-program. Utöver Bäst i test, där hon förlorade 2020 har hon också synts i Let’s Dance, Detektiverna och sin egen SVT-serie Keyyo med Rheborg i Ryssland. Hon har programlett galor som Barncancergalan och Kristallen, och i tv-program som Talang och Hotell Romantik.

Hon driver podcasten Frågar åt en kompis ihop med Hampus Hedström, och har varit radiopratare i bland annat P3. Dessutom har hon släppt en kokbok.

Hennes företag Kristina Petrushina visar på en stark ekonomisk utveckling; 2022 omsatte hon nästan 2 miljoner kronor med ett resultat på nästan 1 miljon kronor.

2023 ökade omsättningen till 2,7 miljoner kronor med ett resultat på 1,56 miljoner kronor. Hon hade nästan 5 miljoner i tillgångar i bolaget förra året, och tog en utdelning på 300 000 kronor.

Marika Carlsson

Marika Carlsson föddes under den etiopiska svältkatastrofen och hittades livlös i ett dike av svenska hjälparbetare. Hon adopterades till Sverige som tvååring, och efter att ha arbetat som undersköterska blev hon en etablerad standup-komiker och programledare.

Marika har medverkat i flera populära TV-program, inklusive Parlamentet, Syrror, Melodifestivalen, och Bäst i test, som hon förlorade 2018. Hon har också lett radioprogram, turnerat med shower och föreläst.

Hon har haft stor framgång som företagare med sitt bolag MC Comedy, inte minst senaste året. Under flera år hade bolaget en stabil omsättning mellan 1,5 och 2,5 miljoner kronor, men 2023 ökade omsättningen rejält till hela 6,8 miljoner kronor, med ett resultat på 3,2 miljoner kronor. Hon hade 2023 nästan 6 miljoner i tillgångar i bolaget, och tog ut en utdelning på 200 000 kronor.

Nassim Al Fakir

Nassim Al Fakir är en mångsidig programledare, musiker, komiker, skådespelare och moderator. Han har medverkat i flera TV-program, som Bolibompa, Vi i femman, Lilla Melodifestivalen, Masked Singer, Let’s Dance och Mullvaden. Liksom Bäst i test, som han förlorade 2019.

Nassim gör rösten i långfilmerna om björnen Paddington och Olof i Disneyfilmerna Frost. Han blev Grammisvinnare 2023 för Årets barnmusik och är ständigt aktuell med musikaliska gigs för hela familjen.

Hans bolag Habibo omsatte nästan 2,5 miljoner kronor 2023 med ett resultat på 13 miljoner kronor. Han tog ut en utdelning på 300 000 kronor och har tillgångar på 4,6 miljoner kronor i bolaget.

Hans andra bolag, N Fakir, omsatte nästan 2,4 miljoner kronor 2022 med ett resultat på knappt 700 000 kronor. Han hade då 2,5 miljoner kronor i tillgångar och tog en utdelning på 360 000 kronor.

Marcus Berggren

Marcus Berggren driver podden Tombola Podcast tillsammans med humorkollegan Carl Stanley. Han har varit programledare i radio, bloggat, varit krönikör och kört soloshow som komiker.

2023 meddelade han att han skulle sluta med standup för att istället satsa på musik och författarskap, och han har släppt både en roman och en diktsamling. Marcus förlorade Bäst i test 2022.

Hans bolag Gula Komarken omsatte över 4,2 miljoner kronor 2022 med ett resultat på 2,87 miljoner kronor. Han hade då tillgångar på nästan 3,5 miljoner kronor och tog ut en utdelning på en halv miljon kronor.

Läs också: HELA LISTAN: Så (svindlande!) mycket tjänar Eurovisionstjärnorna