Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Bli medlem

Vi granskar företagskonton – men behövs de?

20 september, 2017 5 minuters läsning

Foto: Du måste inte ha ett företagskonto. Foto: Getty Images

Alla stora banker erbjuder sina kunder företagspaket. Men frågan är om de alltid behövs. Här reder vi ut begreppen. 

De företagspaket som bankerna erbjuder innehåller normalt ett företagskonto med tillgång till internetbank, anslutning till bankgiro, ett eller två bankkort samt ett antal kringtjänster som nyhetsbrev och rådgivning.

Det krävs ofta också ett företagskonto för att man ska få tillgång till kringtjänster som kostar extra, som till exempel e-redovisning, det vill säga att transaktioner går rakt in i företagets redovisning.

Rådgivningen framhålls gärna som en stor fördel. ”Vi ger dig värdefulla råd om hur du ska pensionsspara och vilka avdrag som gäller”, heter det ofta. Men i praktiken är dessa råd givetvis lätta att få även om man inte har företagspaket.

Psssst! Hej företagare! Du vet väl att Driva Eget Premium ger dig tillgång till avtal, kalkyler, långläsning och how-to-guider? Kolla in här!

LÄS OCKSÅ: Så snuvar han banken på kortavgiftenKostnaden för företagspaketen ligger på mellan 900 och 1 250 kronor per år och alla banker uppger att paketen håller lägre priser än de ingående tjänsterna var för sig. Samtliga banker vi har undersökt utom Nordea erbjuder en enklare variant för omkring halva priset för de minsta firmorna. Rabatter för nya kunder förekommer, exempelvis hos SEB.

Läsare har hört av sig till Driva Eget och undrat – varför behöver man egentligen ett särskilt företagskonto? Om man är nystartad och vänder på varenda krona, går det inte att använda sitt betydligt billigare privatkonto även till företaget?

Många gör det, visar det sig. Men inte oväntat är det något som banktjänstemännen avråder ifrån.

– Vi har kunder som anger sina privatkonton på fakturor, men det är inget vi rekommenderar. I villkoren för privatkonton står det tydligt att de inte är avsedda för näringsverksamhet, säger Stefan Andersson, som är ansvarig för små och medelstora företagskunder på Nordea.

Anledningen är enligt honom att konkreta tjänster som bankgiro, e-bokföring, tjänstepension och rådgivning är kopplade till företagspaketet.

Så här svarar Gertrud Asklund-Jönsson, som är kommunikationsansvarig på SEB.

– I enlighet med gällande penningtvättslagstiftning måste en kund ange vad syftet och behovet av ett konto är. Syftet och det tänkta användningsområdet för Privatkonton är ”vardagsekonomi”. Detta innebär att Privatkonton inte ska användas för andra ändamål så som företagstransaktioner.  (Uppdaterat svar 2021-02-26)Vi återkommer till bankgirot.

Andra banker avråder från att använda privatkontot och uppger mer eller mindre juridiska skäl:

– I aktiebolag är det olämpligt att använda privatkonto. Det beror på att ägaren inte får disponera företagets pengar privat, då man kan hamna i låneförbudsregeln. När det gäller handelsbolag och enskilda firmor ska verksamheterna särredovisas, vilket underlättas med separata konton, säger Anders Gullesjö, affärsområdeschef på Danske Bank.

– Man ska separera företaget och de privata affärerna. Därför är det bästa att alltid ha ett separat konto för företaget där man kan ta emot bankgirobetalningar och sköta utbetalningar och löner, säger Claes Warrén på Swedbanks kommunikationsavdelning.

Även Stefan Andersson på Nordea är inne på det:

– Oavsett storlek klassas kunden som företag hos Skatteverket, Finansinspektionen och Nordea. Då har vi större krav på bland annat kundkännedom och måste särskilja en privatperson med näringsverksamhet från en som inte har det, säger han.

Men några lagliga skäl till att kräva att företagskunder ska använda företagskonto finns inte. Det säger Magnus Wallin enhetschef på produktionsavdelningen Skatteverket.

– Vi har inga som helst uppfattningar i den frågan. Vi frågar inte efter vad kontot heter.

När det gäller särredovisningen säger Magnus så här:

– Som företagare ska du redovisa så ett sådant sätt att vi kan följa rörelsens utveckling. Har man alla pengar på ett och samma konto kan redovisningen bli bristfällig. Men om det är svårt att hålla isär, kan man ju ha två privatkonton.

Anslutning till bankgiro är en av de tjänster som ingår i företagspaketet. Bara en bank redovisar i sin prislista vad just den tjänsten kostar: 250 kronor per år, alltså en fjärdedel eller femtedel av hela paketet. Men måste man ha bankgiro då?

Det finns inget krav på det. Men genom att ha ett bankgironummer styr du inbetalningarna från dina kunder direkt till rätt bankkonto. Du slipper också uppge ditt kontonummer, vilket kan upplevas som en fördel. Men många mindre butiksägare arbetar bara med swish och det fungerar bra.

Problem uppstår om du – trots att du är liten – har stora kunder, som exempelvis multinationella företag med säte i andra länder. De har sina betalningsrutiner, och du kommer att få svårt att övertyga dem om att göra en specialinbetalning just till dig. Då kan du få vänta på pengarna.

”Med ett bankgironummer är det också enkelt för företaget att byta bank. Övertagande bank behöver endast byta kontonummer, alla Bankgirots produkter följer då med till den nya banken”, skriver Bankgirots informationsavdelning i ett mejl.

Men in- och utbetalningar via Bankgirot är inte gratis. Avgifter för dessa transaktioner tillkommer utöver företagspaketens årsavgift. Normalt kostar varje svensk transaktion 1,50 kronor, och utlandsbetalningar det dubbla. I informationen uppges att pengarna går till Bankgirot, men enligt Anders Gullesjö på Danske Bank köper banken tjänsterna av Bankgirot och tillämpar en separat prislista gentemot kunderna (det vill säga att även bankerna får en del av den kakan). Dessutom ägs Bankgirot av bankerna.

Det är inte helt lätt att få reda på exakt hur mycket man som företagare betalar i avgifter. Eftersom jag som skriver den här artikeln själv är företagare ringde jag till min bank, Handelsbanken, för att få en sammanställning över kostnaderna för förra året. Den ser ut så här:
  • Företagspaket inkl 1 bankkort 1 250 kr
  • Två extra bankkort à 425 kr 950 kr
  • Utlandsbetalning 9 x 3 kr 27 kr
  • Transaktioner Bankgirot halvår 1 426 kr
  • Transaktioner Bankgirot halvår 2 449 kr
  • Totalt 3 102 kr

Man kan konstatera att 1 125 kronor, omkring en tredjedel av totalsumman, avser avgifter för Bankgirot (anslutning plus transaktioner).

Driva Eget har undersökt SEB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea och Danske Bank.

Här kan du se en jämförelse av avgifterna: https://www.bank24.nu/bankernas-avgifter När detta skrivs stämmer dock inte uppgiften om Nordeas företagspaket. Enligt deras egen webb kostar det 1 100 kronor per år och inte 850 kronor som jämförelsesajten uppger.


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Mynt

Privatekonomi

Så gör 12 000 andra företagare för att spara tid och pengar

Vill du också slippa krånglet med kvittohantering och utgiftsrapporter? 12 000 företag har redan gjort valet som förenklar företagarens vardag avsevärt – nyfiken?

myntab_logo
Mynt 10 februari, 2025 4 minuters läsning
Native-februari_Drivaeget

Foto: Mynt

Tips: Här är svenska företaget som revolutionerar kvittohanteringen

Att driva företag innebär att jonglera hundratals uppgifter samtidigt. Kundrelationer, produktutveckling, personalansvar – och inte minst att samla in kvitton och administrera långa utgiftsrapporter. De flesta entreprenörer vill ägna tid åt sin kärnverksamhet och inte på kvitton och administration kring ekonomihantering. 

Därför finns det många lösningar som kan förenkla detta. Däribland Mynt, en lösning för att automatisera kvittohantering som används av över 12000 företag.

Mynt brinner för att förenkla och sänka tröskeln för entreprenörer genom att minimera den administrativa bördan som ofta följer med utgiftshantering. Med en djup förståelse för SME-företagens behov utvecklar Mynt ständigt nya smarta funktioner – som Smarta kvitton, vilket automatiskt matchar kvitton med rätt transaktion.

– Vår lösning med företagskort, kredit och utgiftshantering integrerat med bokföringssystem löser stora problem för företag i alla storlekar, berättar Baltsar Sahlin, vd och medgrundare på Mynt.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Ett självklart val för smartare utgiftshantering

Ekonomiansvariga på företag av alla storlekar som behöver en helhetslösning för företagskort, kvittohantering och automatiserad bokföring vänder sig till Mynt för att göra sin administration så enkel som möjligt.

Istället för att samla in kvitton manuellt, hantera privata utlägg och krångla med pappershögar, kan företag nu sköta allt i en digital plattform med automatiserade processer. Ett av 12 000 företag som använder Mynt är kommunikationsbyrån Shomei: 

– Mynt hjälper oss att effektivisera vår administration, från kvittohantering till bokföring. Det har verkligen minskat huvudvärken och sparat oss tid på rapportering, berättar Shomeis vd.

Full kontroll och automatiska påminnelser

Utan ett bra digitalt system för utläggshantering kan det vara svårt att veta hur mycket som spenderas varje månad för företagets räkning. Med Mynt kan alla anställda få tillgång till ett företagskort och ekonomiansvariga får full kontroll genom att sätta individuella köpgränser.

Dessutom skickas automatiska påminnelser och notiser så att kvitton laddas upp direkt i Mynt-appen. Resultatet? Mindre strul, färre missade kvitton och en betydligt smidigare administration. 

Företagskort med kvittohantering – anpassat för din verksamhet

Användare av Mynt kan välja ett betalsätt som passar dem bäst, kredit eller debit. Använder man debit så kan man även slå på funktionen auto-top up som säkerställer att viktiga betalningar aldrig avbryts.

Det är en särskilt hjälpsam funktion för annonsköp, prenumerationstjänster och andra digitala betalningar, och ni som företag kan känna er trygga i att alltid ha täckning på era konton.

Självklart erbjuder även Mynt smart kvittohantering oavsett kortlösning ni väljer, vilket är gynnsamt vid köp av digitala annonser – som ofta genererar en mängd transaktioner varje månad. För den digitala byrån Search Intent har Mynts lösning för annonskvitton varit särskilt värdefull:

– Förutom den traditionella kvittohanteringen med resor och representation, använder vi Mynt för att hantera våra kunders annonskvitton, vilket tidigare varit en väldigt tidskrävande och krånglig uppgift. Nu kan vi enkelt dra och släppa alla kvitton direkt in i plattformen, där de matchas med rätt transaktion helt automatiskt, berättar Search Intents vice vd. 

Slipp jaga kvitton och utlägg – kom igång med Mynt

Vill du också slippa krånglig kvittohantering och få bättre kontroll över företagets utgifter? Kom igång med Mynt idag och upptäck hur smidigt det kan vara att driva företag när ni slipper ödsla tid på administrativa uppgifter som kvittohantering och privata utlägg.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Om Mynt
Mynt erbjuder en helhetslösning för företag. Med företagskort kopplade till bokföringen minimeras tiden som behöver läggas på administration kring utlägg. Användaren kan fota kvittot och skicka in det, eller aktivera funktionen för smarta kvitton så matchas alla onlineköp automatiskt.

Med Mynt kan användaren välja olika nivåer av betalansvar för krediten och lägga till privata utlägg i systemet. På så sätt hanteras samtliga utlägg, oberoende av källa, i samma system och ekonomiansvarig får en översikt i realtid.

Mynt är ett licensierat e-pengainstitut under Finansinspektionen och har samarbeten med etablerade aktörer som Visa, Fortnox och Visma Spcs.

Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt nu! 



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.