<![CDATA[]]>

Så snuvar han banken på kortavgiften

Anders Andersson

Publicerades: 7 november, 2015

Krögaren Mats tröttnade på att betala 10 000 i ­månaden i kortavgifter. Den avgiften har han nu snuvat bankerna på – och tjänar i stället 10 000 varje månad på korthanteringen.

Bankerna tar ut 2 miljarder kronor per år i avgifter av dem som har kontokort. Men de flesta kortinnehavare vet inte om att företagen som tar emot kortbetalningarna betalar mycket mer. När en kund betalar 500 kronor med sitt kreditkort får företagaren betala 10:50 kronor.
– Jag har länge irriterat mig på att bankerna tar ut dubbla kortavgifter, både av konsumenten och företaget, säger krogägare Mats.

Han kom då på en lösning som han gärna sprider till andra företagare – att skaffa en egen uttagsautomat.
– I stället för att betala drygt 2 kronor i genomsnitt till banken får jag nu kortintäkter på ungefär detta belopp, säger han.

Det fungerar så här:

  • I stället för att betala med kort tar kunden ut kontanter ur uttagsautomaten inne på restaurangen och betalar krognotan.
  • När krogen stängt lägger Mats dagskassan i ett kassaskåp.
  • Den största delen av de pengarna stoppar han in i uttagsautomatens inbrottssäkra förvaringsfack när han öppnar krogen nästa dag.

Varje månad kommer en avräkning från Autocash i Göteborg som hyr ut automater. Hyreskostnaden är 5 900 kronor i månaden. Men intäkterna är betydligt högre eftersom Visa och Mastercard betalar ut 5 kronor per transaktion till Autocash via ett annat företag som godkänts av Finansinspektionen. Drygt hälften av de pengarna går till Mats krog, vilket brukar bli ungefär 10 000 kronor i månaden.

– Det är utmärkt att vi nu tjänar i stället för att förlora på pengahanteringen. Men för mig är det minst lika viktigt att protestera mot de orimligt höga bankavgifterna. Det vore faktiskt bättre om vi kunde ta emot kort utan att betala avgifter, säger Mats.

Han vill gärna få andra krogägare och handlare att protestera på samma sätt men vill inte gå ut med sitt namn på grund av risk för rån när han ska ladda automaten.

Systemet med att företagarna själva laddar sina automater har funnits i ett år och Autocash hyr nu ut 85 uttagsautomater. De flesta är restauranger och barer men även tobakshandlare, bensinstationer och mindre livsmedelsaffärer finns bland kunderna.
– Krogar och barer är speciellt nöjda eftersom de får mer dricks på det här sättet. Den som köper en öl i baren för 45 kronor kastar fram en femtiolapp. Det går snabbare än med kort och baren får en femma i dricks, säger Johan Svenfelt, ekonomichef på Autocash.

Men systemet går på tvärs mot bankernas strategi att minska kontanthanteringen. När bankerna tar bort sina bankautomater kommer de som vill ha ut kontanter i stället till uttagsautomaterna hos Autocashs kunder.
– De som då tar ut kontanter passar samtidigt på att köpa något inne i butiken eller restaurangen där automaten finns, säger Johan Svenfelt.

Han har sett hur en bank blev så irriterad att banken sa upp förbindelserna med en företagare som skaffat uttagsautomat.

Så hög är avgiften

  • Avgiften för företagare som tar emot kortbetalningar kan variera. För kort via Swedbank och systemet Babs kan kostnaden se ut så här:
  • Kort med kredit: 1:50 kronor i fast avgift plus 1,8 procent av beloppet. Det blir 3:30 kronor för en betalning på 100 kronor och 19:50 kronor för en betalning på 1 000 kronor.
  • Kort utan kredit: 1:50 kronor per transaktion.
  • För kort som American Express och Diners är avgiften högre, så hög att vissa butiker inte tar sådana kort.