Undvik fällorna när du startar eget. Foto: Getty Images

7 vanliga misstag när du startar eget – och hur du undviker dem

Ebba Arnborg

Publicerades: 31 januari, 2018

Sugen på att starta eget? Kul! Men för att lyckas gäller det att undvika de här vanliga fällorna – så här gör du!

1. Inte utgå från andras behov

Det är inget fel med att starta eget för att man får en strålande idé eller är riktigt bra på något – så länge man har kollat av att det finns kunder som är beredda att betala för de produkter eller tjänster man planerar att sälja. Utan kunder faller ditt företag platt. Börja med att analysera marknaden och hör vad potentiella kunder tycker om din affärsidé. Testa din affärsidé med tre enkla frågor här!

2. Inte vara unik

Att bara kopiera andras koncept skapar ingen framgångssaga, varför ska någon i så fall välja att handla av just dig? Du måste sticka ut och ge kunden något unikt, om det så är bättre service eller en helt egen inriktning. Här hittar du sex sätt att ge kunden det lilla extra!

3. Missa att sälja

Eftersom ditt företag inte är någonting utan kunder får du inte vara rädd för att sälja! Att skaffa dina första kunder är a och o – och viktigare än saker som att välja namn, fixa logga och möblera kontoret. Känns det svettigt så tänk på att du ju faktiskt kommer med lösningar som hjälper andra. Så här hittar du dina första kunder!

4. Finputsa för länge

Att fila på din produkt eller tjänst tills den är hundra procent perfekt på alla sätt och vis är en vanlig tankevurpa. Men då är risken stor att du aldrig blir klar, eller att någon annan hinner lansera före dig. Det är bättre att börja med det som brukar kallas ”minimal viable product”, alltså minsta fungerande produkt. Få ut den till användarna och utveckla den sedan utifrån deras åsikter.

5. Inte ha ekonomikoll

Det här är ett farligt misstag för det kan sluta med att du blir skuldsatt för lång tid framöver. För att bli lönsam måste du ha koll på ditt pengaflöde. Så släng plastkassen du har kvittona i, och investera istället i pärmar och ett bra bokföringsprogram. Är du inte ekonomisk så gå en kurs och ta hjälp. Räkna på vad du faktiskt får kvar i bolaget och till din lön när du har betalat alla utgifter. Här hittar du våra kalkyler som hjälper dig! 

6. Glömma marknadsföring

Det spelar ingen roll hur fantastisk din produkt eller tjänst är om ingen vet om den. Marknadsföring behöver inte vara dyrt, men ditt företag kommer inte bli känt av sig självt. Tänk på att mäta resultaten av dina insatser och gör mer av det som fungerar men skruva på det som inte fungerar. Här kan du läsa om Superfront som ökade med 500 procent – utan en krona i annonsering och få 6 tips för att nå ut gratis!

7. Göra allt själv

Tycker du att det är lika bra att du gör allt i ditt företag för du gör det ändå bäst? Tänk om! Delegera det som inte är din huvudkompetens till andra som är experter på just det. Dels för att du ska kunna lägga din tid på rätt saker och inte jobba ihjäl dig, men också få ett så bra resultat som möjligt. Var inte rädd för att ta hjälp – här är 4 goda råd från experten!