<![CDATA[F-skatt eller inte? ]]>

F-skatt eller inte? Här är för- och nackdelarna

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 3 november, 2015

Slipp momsinbetalningar och skattekrav och fokusera stenhårt på dina varor och tjänster – så marknadsför sig de nya faktureringsföretagen. Men det finns flera saker du bör tänka på innan du hakar på trenden.

När var det skatten skulle betalas in? Och vad är för moms på den här varan? Att som egenföretagare tvingas tänka på administration och krångliga regler upplevs av många som ett hinder för att starta egen verksamhet.

Samtidigt kräver många företag att den de anlitar har F-skattsedel. Lösningen på problemet har för många blivit att anlita ett företag som erbjuder sig att ta hand om allt administrativt arbete kring din fakturering. Fenomenet kallas att vara egenanställd och branschorganisationer bedömer att det är över 11 000 personer som är aktivt egenanställda i Sverige i dag.

Företagen lockar med att du äntligen slipper tråkigt pappersjobb och kan fokusera helt på kunden och affären. Men att helt slippa administrationen är en utopi. Dessutom bör du vara medveten om hur hög avgiften är och vad du säger ja till.

Yngve Gripple är juridisk expert på Skatteverket:
– Det viktiga är att du först tar kontakt med ett faktureringsföretag innan du gör upp med uppdragsgivare. Allt måste ske i rätt ordning. Om du gör avtal om ersättningen med uppdragsgivaren först kan du inte sedan använda ett faktureringsföretag, säger han.

En annan sak man ska vara medveten om är att du förlorar möjligheten att påverka när du ska fakturera och därmed kunna justera skatten från år till år.
– Faktureringsföretaget är skyldigt att redovisa utbetald lön till Skatteverket så fort som du har möjlighet att få ut pengarna, så där kan man inte själv välja.

Men hur mycket betalar man i skatt? Företaget vet ju inte ens totala årsinkomst?
– Det dras 30 procent enligt schablon men det kan alltid justeras via jämkning, förklarar Yngve Gripple.

En annan nackdel är avdragen. Kostnader för förbrukningsvaror kan faktureringsföretaget dra av. Men inköp av ”bestående värde” måste du själv dra av i din privata deklaration. Eftersom du då räknas som anställd och inte företagare är de första 5 000 kronorna under ”övriga utgifter” inte avdragsgilla. Det betyder 5 000 kronor i minskade avdrag för de flesta.

Om du är arbetslös och har en affärsidé som du tror på kan egenanställning vara ett mindre riskfritt sätt att testa om din idé håller för verkligheten. Kanske är du anställd och vill pröva dina egna vingar vid sidan av arbetet? Via ett faktureringsföretag är det enklare att komma i gång och det ger oftast snabbare pengar från kunden.

Men om du tidigare tagit ut A-kasse­ersättning bör du fundera både en och två gånger innan du gör din förändring. Om du är anställd och blir arbetslös kan du få A-kassa men om du är företagare måste du först göra din firma vilande innan A-kassan godkänner din ansökan.

Att vara egenanställd och använda sig av faktureringsföretag är något mitt emellan och eftersom företeelsen är ny finns det inga tydliga regler kring detta. Allt handlar om hur din A-kassa ser på benämningen självständig. Går bedömningen mot dig kan du mista din rätt till A-kassa.

Fördelar 

  • Det kan kännas lättare att komma i gång.
  • Enkelt för dig som bara har ett fåtal uppdrag om året.
  • Du slipper (nästan) all administration. Du skickar in dina kvitton till faktureringsföretaget som tar hand om hanteringen.
  • Du kan få pengar utbetalt snabbare.
  • Du betalar endast för den tid eller det uppdrag som du avtalat om med företaget.

Nackdelar

  • Du förlorar en del av din inkomst i avgift till faktureringsföretaget.
  • Reglerna kring att vara egenanställd och samtidigt få A-kassa är oklara.
  • Du kan inte spara vinster mellan år och därmed påverka skattesatsen.
  • Faktureringsföretaget får dra av kostnader åt dig som klassas som förbrukningsvärde. Men utgifter som gäller hela din verksamhet och inte det speciella uppdraget dras av i din privata deklaration. För de flesta betyder det att avdragen minskar med 5 000 kronor, vilket höjer skatt och sociala avgifter med 3 000 kronor för de flesta.
  • Du förlorar den psykologiska poängen i att driva företag ”på riktigt”.

 

En längre version av artikeln är publicerad i magasinet Driva Eget (nr 5/2015)Prenumerera på magasinet här.