Se upp med kostnadsräntan i år!

Se upp för extra hög kostnadsränta i år – snart smäller det till!

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 6 februari, 2024
Publicerades: 7 februari, 2024
Foto av: Adobe Stock

Blev det en utdelning under 2023? Eller sålde du kanske av aktier i ditt bolag? Då är det snart dags att betala kvarskatten – för att undvika extra hög kostnadsränta.

Om du har kvarskatt över 30 000 kronor den 13 februari måste du betala kostnadsränta till Skatteverket. Kvarskatt har du om du exempelvis ännu inte betalat in skatt på utdelning för 2023. Eller om du sålde aktier under förra året och inte skattat för försäljningen.

Extra hög kostnadsränta

Räntan ligger numera på 5 procent, efter en höjning förra året. Det kan alltså bli onödiga pengar i sjön, om du ändå har lagt undan för att betala in skatten.

Förr låg kostnadsräntan på 1 procent, vilket gjorde att många företagare avvaktade med inbetalningen.

Så, hur ska du slippa hög ränta? Jo, genom en extra inbetalning till Skatteverket! Tänk bara på att göra det senast den 12 februari, så slipper räntan börja ticka.

Om du har en lägre kvarskatt än 30 000 kronor kan du vänta till den 4 maj – därefter blir det ränta.

Då är sista deadline

Vill du ändå vänta med kvarskatten till sista betalningsdag är den för de flesta den 12 juli eller den 12 september i år. Det beror på när du fick ditt slutskattebesked. Deadline är 90 dagar därefter. Du hittar ditt datum på ditt slutskattebesked.

Läs mer: De betalar inte fakturor i tid – se listan här!

Vill du undvika kostnadsränta? Gör så här!

  • Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast den 12 februari.
  • Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast den 3 maj.
  • Tänk på att om du betalar med Swish är inbetalningen bokförd på skattekontot samma dag som du gör betalningen. Med bankgiro är den bokförd tidigast nästa bankdag.

Källa: Skatteverket

Läs mer: Så många företag kan inte betala sina anstånd hos Skatteverket