<![CDATA[]]>

Våga byta karriär mitt i livet – här är 4 tips

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 25 januari, 2016

Veronica Virta är ekonomen som valde att byta karriär mitt i livet. För två år sedan satsade hon på ett eget klädmärke och har nyligen öppnat sin första butik i USA.

Läs också: Allt du behöver veta för att starta företag

Redan som barn skissade Veronica Virta på egna plagg. Drömmen var att bli modedesigner.
– Men jag var rationell och valde senare att studera ekonomi. Det ångrar jag inte, utan det har gett mig en bra bakgrund och erfarenhet.

Hon har jobbat som ekonomichef och CFO i stora bolag och i olika branscher. Drömmen om något eget levde ändå kvar. Så i samband med Veronicas tredje föräldraledighet valde hon att satsa – egna modemärket Veronica Virta lanserades 2014.

– Jag hade själv saknat en viss typ av kläder, kvinnliga kläder som passar lika bra på arbetet som på fritiden. Man vill inte klä sig som en man bara för att man jobbar på bank till exempel, säger hon.

Sedan har det gått snabbt. Under förra året öppnades en butik i Stockholm och senare även i USA. Dessutom har Veronica Virta en mängd återförsäljare och åtta anställda plus extra personal.

– Många mål och drömmar har redan uppfyllts, kläderna har mottagits jättebra – både här och i USA och det har varit en stor efterfrågan. Ja, det har gått väldigt fort allting, säger hon.

Gav du dig själv någon deadline för din satsning?
– Det har inte funnits i mina tankar att jag ska misslyckas. Det ska bara fungera!

Här är Veronicas fyra tips för att våga byta karriär mitt i livet:

1.  Tänk igenom din affärsidé väldigt noga
– Jag funderade länge över konceptet, hur det ska vara och helheten. Det var viktigt när jag väl körde igång. 

2.  Var inte rädd för att misslyckas
– Har du en bra idé, våga testa! Om det visar sig att den inte var något bra så har du i alla fall vågat prova. Det är inget misslyckande. Du lär dig hela tiden så våga hellre än sitt och ångra dig som pensionär. Tro på dig själv.

3. Hantera nervositeten
– Det är klart man blir nervös och vissa dagar undrar jag vad jag har gett mig in på. Men det måste finnas en viss spänning, annars har du inte tillräckligt utmanande uppgifter. Ta också stöd från andra som har gjort liknande resor som kan stötta.

4. Ha koll på ekonomin
– Jag har en fördel som ekonom och att jag jobbat i olika branscher. Jag får också höra det när jag pratar med människor inom mode, att jag är lite annorlunda i hur jag diskuterar och tänker. Ekonomi är viktigt oavsett vilket bransch du verkar inom. Så skaffa dig koll innan du startar eget – förstå redovisning lite grann och gör kalkyler.

Läs också: Rivstarta företaget med 10 enkla steg