Sveriges 9 främsta kvinnliga entreprenörer genom tiderna

Josefin Wallin

Uppdaterades: 1 mars, 2022
Publicerades: 9 mars, 2022

Sveriges 9 främsta kvinnliga entreprenörer genom tiderna (om du frågar oss). De har inspirerat och banat väg för fler kvinnliga entreprenörer i en tidigare mansdominerad bransch. Här är några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer.

Gunilla von Platen – affärsängel och superentreprenör

Entreprenör ut i fingerspetsarna och som pekar med hela handen – just nu är aktuell i The Apprentice Sverige. Gunilla föddes i Turkiet, kom som barn till Göteborg och entreprenörskapet väcktes tidigt. Hon köpte glass i storpack från glassbilen. Glass som hon sedan sålde dyrare styckvis. Hon fick redan som 21-åring en uppsatt chefsposition på Skandia och hon är också grundare av Xzatrakt Kundrelationer. Bolaget kom sedan att säljas till Altor – som hon sedan dess är delägare i. Hon har mottagit mängder av utmärkelser som bland annat Årets affärskvinna 2019 och hamnat på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor 2020. En inspirerande entreprenör som genom sin egen resa – öppnar dörrar för andra unga och kvinnliga entreprenörers drömmar och ambitioner.

Har ni inte lyssnat på Gunillas fantastiska Sommarprat i P1 från 2020? Gör det! Här kan du lyssna.

Ulla Murman – kampen mot regelverket (1926 – 2019)

Har du hört talas om Ulla Murman? En uthållig och ståndaktig entreprenör. Föddes i Stockholm 1926 och levde då under mycket enkla förhållanden. På 50-talet så arbetade hon på en skrivfirma, och 1953 startade hon Stockholms stenografiservice. Här hyrde hon ut sekreterare, då just efterfrågan på sådana var stor, men stötte samtidigt på patrull. Det var nämligen förbjudet sedan 1936 att i privat regi bedriva förmedling av tjänster på det här sättet. Det ledde till en utdragen rättsprocess som gav henne böter – men inte lusten att vika sig.

Hennes arbete lever fortfarande än idag kvar då Stockholms stenografiservice, numer känns igen under det välkända namnet Manpower. Flickan som tog kampen mot regelverket, blev kvinnan med miljonerna och banade väg för morgondagens bemanningsföretag.

Isabella Löwengrip – Bloggen som tände en serieentreprenörs eld

Ingen lista på kvinnliga entreprenörer i Sverige utan bloggdrottningen Isabella Löwengrip. En ung och driven tjej som gick från att vara Blondinbella med det hela Svenska folket till näringslivets mäktigaste kvinna 2018. Isabella startade som tonåring bloggen Blondinbella och har sedan dess skrivit böcker, startat bolag och framgångsrika varumärken. Aktuell med sin självbiografi där hon öppenhjärtligt delar med sig av framgångens baksida, livet på nätet och psykisk ohälsa.

Susanne Najafi – investerar i guldkornen branschen missar

Investeraren och entreprenören Susanne föddes i Stockholm. Som dotter till Iranska föräldrar och uppväxt i Rinkeby. Även hon fick tidigt smak på entreprenörskapet och startade ett dotterbolag till Oriflame i föräldrarnas hemland Iran. Branschen inom skönhet fortsatte att locka och hon startade också det välkända bolaget Eleven som omsatte över 100 miljoner. Detta är enbart ett axplock av de saker man kan hitta på Susannas meritlista. Idag driver hon Backing Minds, tillsammans med Sara Wimmerctanz som är aktuell som en av drakarna i Draknästet 2021 och 2022. Backing Minds vill hitta guldkornen som traditionella investerare förbiser och går in med riskkapital till startups och bolag inom tech som är tidiga i sin utvecklingsresa.

Gudrun Sjöden – Modebranschens pionjär

Gudrun Sjöden är entreprenör och samtidigt ett av Sveriges mest välkända varumärken. Hennes kläder hittar man ofta på den person som vill vara färgstark och ha en personlig stil. Även om man under åren tangerat färgskalor som både svart, vitt och khaki. Gudrun startade sitt märke för över 45 år sedan, är fortsatt aktuell och har även lyckats internationellt.

– Minst 80 procent av min försäljning är utanför Sveriges gränser – Sverige är inte ett så stort land. Vi jobbar mycket i Tyskland och USA, som är stora länder med mycket människor. Det finns ett intresse utomlands för Skandinavien, och det vi står för designmässigt. I andra länder är vi ett litet unikt varumärke, där kunderna tycker att de har hittat sin stil hos oss, berättar Gudrun själv i en intervju med Femina 2021.

Lena Apler – Entreprenör, affärsängel och en förkärlek till fintech

Lena Apler är entreprenören som grundat Collector bank, där hon tidigare även suttit som VD. Idag är hon affärsängel och har flera starka bolag i sin portfölj. Lena Apler medverkar också som drake i Draknästet som sänds på SVT. En kvinna med stort kapital när det kommer både till erfarenhet och pondus. En av Sveriges främsta startupinvesterare med en lång bakgrund inom bank och finans med en förkärlek för fintech.

Läs mer om Draknästet: Här är drakarna i Draknästet 2022 – nu är det äntligen klart

Maria Christina Bruhn (1732-1808) – Sveriges första patentinnehavare

Drev tapetverkstad och uppfann ett säkert sätt att förvara krut vilket gjorde henne till Sveriges första kvinnliga patentinnehavare. Hon var även Sveriges första kvinnliga uppfinnare inom artilleriteknik. Nyfiken på att läsa mer om Maria Christina Bruhn och hennes uppfinning? Det kan du göra här hos Tekniska museet.

Ännu mer att läsa om Maria finns hos Sveriges militärhistoriska arv.

Estrid Ericson (1894-1981) – En modig entreprenör

Ingenting signalerar Estrid Ericson mer i våra folkhem än hennes elefantmönster från den egna firman Svensk Tenn. Vilken grundades 1924 och där hon snabbt knöt arkitekten Josef Frank till Svenskt Tenn. Någonting som visade sig vara en mycket klok rekrytering. Med tanke på de tidlösa och klassiska alster som skapades av honom under firmans varumärke. Ett arv gjorde det möjligt för Estrid att starta upp Svenskt Tenn, en egen tennverkstad med tillhörande butik. En möjlighet hon valde att greppa. Hit knöt hon sedan många fler lovande formgivare, en förmåga som varit en av hennes framgångsfaktorer. En framgångsfaktor av mycket många.

Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige. Och mod var en egenskap som skulle utmärka Estrid Ericson livet ut. Hon startade sitt företag ur passion och höll fast vid sina ideal även när det blåste motvind. 

Om Estrid Ericson på Svenskt Tenns hemsida.

Elina Berglund – omkullkastar branschen kring preventivmedel

Grundare av Natural Cycles 2013, entreprenören Elina Berglund Scherwitzl tillsammans med sin man Raol. Elina som är partikelfysiker har här skapat en app som visar de dagar då du är fertil. Därför kan Natural Cycles användas som ett effektivt preventivmedel. Eller för den som önskar bli med barn. En revolution i en värld full av hormonpreparat som allt fler vill undvika. Elina upptäckte själv att hon genom att utläsa sin egen temperatur kunde se vilken dag hon var fertil. Utifrån detta började hon sedan utveckla en algoritm – som blev grunden till Natural Cycles. Ett digitalt preventivmedel utan biverkningar. Nyfiken? Då kan du läsa mer här.

Vill du läsa mer om kvinnliga entreprenörer som inspirerar?