Sveriges mäktigaste kvinnliga entreprenörer 2021

Sveriges mäktigaste kvinnliga entreprenörer 2021

Gustaf Oscarson

Publicerades: 16 mars, 2021
Foto av: Equestrian Stockholm

Dagens Industri har utsett Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2021. Vi har förstås tittat närmare på entreprenörerna på listan, och här är de 13 entreprenörer som finns med. Dessutom – hör våra intervjuer med två av dem!

För 23:e året i rad presenterar Dagens Industri rankningen av näringslivets mäktigaste kvinnor. Listan toppas 2021 av finansminister Magdalena Andersson följt av Helene Helmersson (vd, HM) och Allison Kirkby (vd, Telia).

Vi på Driva Eget är dock mer intresserade av entreprenörerna på listan och de fantastiska jobb de gör. Så här har vi tagit en titt på de 13 entreprenörer som förärats en plats, och Dagens Industris motiveringar.

Pernilla Ramslöv – vd och grundare, Nox

Pernilla Ramslöv, Nox Consulting

Plats på Dagens Industris lista: 20

Dagens Industris motivering:Svensk gigekonomis konsultdrottning arbetar hårt för att skapa världens bästa arbetsplats. När hon inte själv jagar de tuffaste utmaningar söker de upp henne, som för precis ett år sedan när hennes bolag och konsulter fick ett nytt storavtal – med Folkhälsomyndigheten.

Tips: Lyssna på vårt poddavsnitt med Pernilla Ramslöv här

Mia Arnhult – vd, M2 Asset Management

Plats på Dagens Industris lista: 50

Dagens Industris motivering:Har tillsammans med maken Rutger byggt upp ett eget fastighetsimperium. Dessutom sitter hon i en rad styrelser som Devyser Holding AB, Odd Molly International, Footway Group AB och Bactiguard Holding AB

Karin Bodin – vd, Polarbrödsgruppen

Plats på Dagens Industris lista: 53

Dagens Industris motivering:En förödande brand ödelade Polarbröds fabrik i Älvsbyn, vilket innebar att hon tvingades varsla ett drygt hundratal anställda. Men nu har hon satt spaden i marken och påbörjat bygget av en ny brödfabrik i Norrbotten.

Gunilla von Platen – grundare och ägare, Xzakt Kundrelation

Plats på Dagens Industris lista: 69

Dagens Industris motivering:Superentreprenören tog bladet från munnen i sitt Sommarprat i fjol och vittnade om utbredda sexuella trakasserier i näringslivets toppskikt. ”Män, sex och makt är inte helt olikt den patriarkala kultur jag växte upp i”, förklarade hon bland annat i radion.

Jane Walerud – grundare, Walerud & Partners

Plats på Dagens Industris lista: 73

Dagens Industris motivering:Sveriges okrönta riskkapitaldrottning driver i dag egen investeringslåda tillsammans med dottern Caroline. Under de senaste 15 åren har hon varit involverad i starten av 11 nya företag, bland annat Klarna, Satcube, Bluetail, Teclo Networks och Graphmatech.

Karin Lindahl – vd, Indiska

Plats på Dagens Industris lista: 74

Dagens Industris motivering:Som hela detaljhandelns språkrör i coronakrisen har hon flitigt debatterat konsekvenserna av pandemin. Det gångna året har inte minst varit tufft för Indiska som tvingades lägga ner samtliga norska butiker i höstas.

Ulla Parkkinen – grundare och vd, ALM Education

Plats på Dagens Industris lista: 77

Dagens Industris motivering:Har byggt en koncern med förskolor, skola och catering där hon äger 45 procent. Utnämndes 2020 till Näringslivets mäktigaste kvinna i kategorin Entreprenör.

Hellen Wohlin Lidgard – investerare, Partner Ceres Advisors

Plats på Dagens Industris lista: 93

Dagens Industris motivering:Affärsängeln och serieentreprenören som framgångsrikt har byggt flera it-bolag bland annat flerfaldiga Gasellvinnaren Pointer, som såldes till Bisnode och dataanalysföretaget Yellow Elk. Bara under de senaste månaderna har hon sålt sitt delägarskap i fem bolag.

Johanna Ingelsson – vd, Equestrian Stockholm

Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm

Plats på Dagens Industris lista: 103

Dagens Industris motivering:I stallet fann hon envishet och gemenskap. Nu genomsyrar det också hennes bolagsbygge, ridsportmärket Equestrian som delvis tack vare stark närvaro i sociala medier blev Gasellvinnare i Stockholm 2020.

Tips! Lyssna på vårt poddavsnitt med Johanna Ingelsson här

Sara Wimmercranz – grundare och vd, Backing Minds

Plats på Dagens Industris lista: 112

Dagens Industris motivering:Tillsammans med Susanne Najafi har hon startat riskkapitalbolaget Backing Minds som strävar efter att hitta underrepresenterade företag och branscher på tillväxt att investera i  utanför homogena nätverk av traditionellt riskkapital.

Susanne Najafi – grundare och ordförande, Backing Minds

Plats på Dagens Industris lista: 114

Dagens Industris motivering:Medgrundare av tre techbolag, men driver nu tillsammans med Sara Wimmercranz riskkapitalbolaget Backing Minds, som har målet att hitta startupinvesteringar som andra investerare missar.” 

Gudrun Sjödén – grundare, Gudrun Sjoden Group

Plats på Dagens Industris lista: 119

Dagens Industris motivering:Nu satsar det svenska modeundrets urmoder fullt ut online, planen är att e-handeln ska stå för 90 procent av omsättningen på fem års sikt. Nyligen lämnade hon över vd-posten för att istället bli vice vd och creative director, vid fyllda 79.

Bianca Ingrosso – grundare och ägare, Bianca Ingrosso AB

Plats på Dagens Industris lista: 121

Dagens Industris motivering:Vid nyss 26 fyllda har hon hunnit med mer än de flesta gör innan 65, framför allt i egenskap av flitig och framgångsrik entreprenör och en av Sveriges bäst betalda influencers. Nyligen slog hon sig ihop med klocksuccén Daniel Wellingtons grundare för sin Kinaexpansion.