<![CDATA[]]>

Skakiga tider för nyföretagandet

Camilla Björkman

Publicerades: 18 mars, 2013

Alltfler studenter vill starta eget företag, visar en ny undersökning från Drivhuset. Men det är bara sju procent som driver eget i praktiken. Och samtidigt viker siffrorna över nya företagare i landet.

Två nya rapporter har tagit tempen på svenskarnas vilja att starta eget. Det är både positiva och negativa nyheter.

Den ena kommer från Drivhuset där 9 000 studenter har fått svara på frågor om synen på företagande och entreprenörskap. Enligt rapporten kan sju av tio studerande kan tänka sig att starta företag – fem procent fler än 2007.

– Det är glädjande att se att det är så många om vill starta företag. Sverige behöver fler entreprenöriella människor. Människor som kan, vill och har förmågan att driva saker framåt, säger Melinda From, tf vd för Drivhuset Sverige, i en kommentar.

Samtidigt är det bara sju procent av de studerande som faktiskt driver företag, visar samma undersökning. Enligt den beror det på brister i kunskap om företagande och övergripande strukturella frågor.

Melinda From säger att för de flesta studenter handlar det om rädsla för att hamna i ett osäkert ekonomiskt läge, och att de tror att egenföretagande tar mycket tid och resurser i anspråk.

– Tryggheten är viktig för studenterna. Vi behöver aktivt jobba med att sänka trösklarna kring företagande och visa på att alla idéer är viktiga. Jag är övertygad om att om vi fick in entreprenörskap i alla utbildningar så skulle det leda till ett ökat företagande, säger hon.

Samtidigt släpper Nyföretagarcentrum siffror om att nyföretagandet sjunker. Förra året startades 61 775 nya företag – över 10 procent färre än året innan. Orsaken stavas svag konjunktur, men också att 2011 hade ovanligt höga siffror på grund av förenklade regler att starta aktiebolag, rapporterar Di.se.

– Vi är tillbaka på de tämligen mediokra siffror över nyföretagandet som vi hade för några år sedan. Det är en alldeles för låg nivå, säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum, till tidningen.

Flest företag startas fortfarande i Stockholm, även om huvudstadens siffror har vikt. På andra plats kommer Strömstad i Bohuslän. Turistorter som Åre och Gotland, som tidigare haft starka siffror, har däremot tappat i antalet nya företag, skriver Di.