<![CDATA[]]>

Därför ska du starta som ung

Camilla Björkman

Publicerades: 28 april, 2011

Anna Oscarsson startade sitt företag när hon gjorde en uppgift i skolan. Då kunde hon testa sig fram med hjälp av CSN-pengar. Här uppmanar hon dig att göra samma sak.

Anna Oscarsson har drivit företag i flera år. Först som konsult inom organisation och kommunikation och sedan två år tillbaka med nätföretaget Kvittar, som hon driver tillsammans med tre andra entreprenörer.

Tillsammans har de utvecklat ett system där man kan samla alla sina kvitton indexerade och sökbara, ungefär som en kombination av skolådan och Google. I stället för att butiken skriver ut ett kvitto samlas det på kundernas konto hos Kvittar och kan lätt plockas fram. Perfekt för företagare som har svårt att hålla reda på sina kvitton!

– Idén kom ur ren frustration. Vi hade alla egna företag och fick sitta och leta efter gamla kvitton. Själv hade jag varit i Litauen på ett projekt och försökte tyda siffrorna på kvittona som redan var slitna, säger Anna.

Själv ser Anna mest bara fördelar med att starta i så ung ålder. Till exempel gör CSN-pengar att du inte behöver oroa dig för hur du ska försörja dig.

– Man får också en längre starttid med företaget och kan testa sig fram, laborera lite och känna efter vad som fungerar. Det handlar ju också om att ibland ”kill your darlings” när det inte fungerar. Det är lättare att göra som student än när man har sagt upp sig och satsat allt.

Nu uppmanar hon andra unga till att göra det som känns rätt. Och att inte krångla till det för mycket:

– Att starta företag är lättare än vad man tror. Det är några papper till Skatteverket och sen är det klart. Man ska inte ta det så allvarligt.

Fördelar med att starta i unga år

  • Du har inte samma utgifter som när du är äldre. Om det är någon tid då du kan leva på makaroner och bo billigt är det nu.
  • Med CSN-lån och bidrag kan du försörja dig under startup-perioden.
  • Du har en helt annan chans att testa olika affärsidéer och se vilken som håller, eftersom du inte har samma krav att tjäna pengar.
  • Du kan ha en lite mer naiv syn på företagande och affärsidéer, vilket gör att du snabbt vågar dra igång saker som de äldre inte skulle våga.

Nackdelar med att starta i unga år

  • Du har inte hunnit skaffa dig yrkeserfarenhet och erfarenhet om hur det är på en arbetsplats.
  • Många affärsidéer bygger på ett behov som en anställd upptäcker på sin arbetsplats och säger då upp sig för att lösa det. Den chansen till affärsmöjligheter har du inte.
  • Ditt kontaktnät kan vara mindre. Men sådant går att skaffa sig på nätverksträffar och startup-dagar som anordnas ständigt runtom i Sverige.
  • Du riskerar att inte mötas av samma respekt hos banker och finansiärer som de som är äldre. Be om råd från erfarna entreprenörer för att komma över problemet.