Nya krav för dig som erbjuder takeaway

Här är nya krav för dig som erbjuder takeaway – eller köper hämtmat!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 27 oktober, 2023
Foto av: Adobe Stock

I veckans spaning tittar vi på de nya kraven som gäller för dig som säljer takeaway – antingen mat eller dryck. Dessutom tar vi tempen på årets Halloween. Hur många aktiviteter kan man rimligen klämma in på en vecka?

Bus – eller business?! Vad föredrar du? Foto: Adobe Stock

Innan vi siktar in oss på takeaway-kraven tittar jag i kalendern där det står sju (!) Halloween-aktiviteter för kidsen kommande vecka. Hur många har ni? Åtta av tio svenska barnfamiljer firar och självklart är det en happening även för många företags omsättningar. Jag läste i Dagens Industri att Halloween står för cirka 11 procent av den totala årsomsättningen hos Liseberg. Efter att mina barn har varit där i år lär den öka ytterligare. 😅

Veckans kom-ihåg: Nytt krav för takeaway-företag

Säljer du mat eller dryck för avhämtning? Vid årsskiftet måste du erbjuda dina kunder att de ska få mat och dryck i en återanvändbar matlåda och mugg. Plus: Kunden måste kunna lämna tillbaka förpackningarna till dig för diskning.

Kravet införs för att minska resursförbrukning och nedskräpning och är en del av EU:s engångsplastdirektiv.

Tänk på att:

  • Välj flergångsförpackningar av material som har så liten negativ påverkan på miljö och människors hälsa som möjligt.
  • Informera kunderna om hur engångsprodukter påverkar miljön och vad fördelarna är med att vi minskar vår förbrukning av dessa. 

Har du fler funderingar om de nya kraven? Spana in frågor och svar hos Naturvårdsverket!

Det nya kravet gäller för många företag, alla som erbjuder takeaway och använder 150 eller fler engångslådor/-muggar i snitt per dag. Om två år, 2026, sänks gränsen till 75 engångslådor/-muggar per dag.

🚩 Undantag: Om du använder muggar eller matlådor tillverkade av enbart papper. Tänk på att många muggar och matlådor i papper ofta innehåller en del plast och därför omfattas av kravet.

Läs också: Branscherna som Skatteverket granskar just nu – se om det är din!