Jonas Tellander, grundare av Storytel

8 vardagsknep bakom succén med Storytel

Redaktionen

Uppdaterades: 12 november, 2019
Publicerades: 13 september, 2019
Foto av: Daniel Roos

Jonas Tellander, hjärnan bakom miljardföretaget Storytel, säger att han är för lat för morgonträning. Men något gör han uppenbarligen helt rätt. Kolla här.

En del kör intensiva ”hour of power”-morgnar där man både hinner träna, meditera och jobba före frukost. Andra är lite mer som Jonas Tellander, lite för lata för att börja träningen direkt efter uppstigning.

LÄS OCKSÅ: 4 STEG FÖR ATT NÅ DINA MÅL

Uppenbarligen kan det gå bra ändå. Men han har ändå sina knep, Jonas, för att få vardagen att funka och för att få tid och energi till att göra rätt saker.

1. SCHEMALÄGG PERSPEKTIVDAG

– Jag brukar boka av en dag i månaden och vara för mig själv och planera. Jag stannar upp. Vad är det som händer just nu? Då samlar jag energi och lust till att hitta på nya saker. Det är viktigt att komma in med lite fräscht perspektiv. Jag har en glasvägg hemma där jag ritar upp olika projekt eller vad det kan vara med whiteboardpenna.

2. PLANERA GÖRA-LISTAN

– En viktig del är att jag sätter mig på kvällen med min att göra-lista och går igenom. Det är lättare att komma igång på morgonen och ta en uppgift och ge dig till den själv och säga – den här är viktig. Det börjar hända något redan när du sover.

3. SVARAR INTE OKÄNDA

– Jag svarar aldrig i telefon om jag inte känner igen numret. Jag har satt på ett autoreply där det står ”jag känner dessvärre inte igen numret, messa mig först så tar vi det därifrån”. En svensk och en engelsk version. Det är inte ohyfsat, självklart kan jag inte svara på allt. Folk ringer om högt och lågt. Om man messar kan jag bolla vidare till någon annan i organisationen om det skulle vara så. Det är en bra produktivitetshöjare.

4. SAMLA IHOP MEJLANDET

– Jag kollar mejlen några gånger om dagen och stjärnmärker de jag behöver svara på. Sedan går jag igenom dem ett par gånger i veckan. Jag tycker inte att man kan kräva att jag ska svara på allt på stört, även om det händer ibland. Om jag svarar ett par gånger i veckan känner jag att jag har en tillgänglighetsnivå som är ok. Jag har har ju inte ens ett skrivbord på Storytel, så folk hugger mig i farten där, så jag har hög tillgänglighet internt.

5. TÄNK LÅNGSIKTIGT

– Jag tänker alltid extremt långsiktigt. Oavsett om det är relationer eller affärer. Tänk förbi den här dealen, den här transaktionen, det här samtalet – tänk på det långa perspektivet. Många fastnar i här och nu och verkar inte ha förmåga eller intresse för det långa perspektivet. För mig är det viktigt. Hållbarhet, klimat, hur du vårdar din kropp och din själ – för mig hänger det ihop med ett långsiktigt tänkande. Det finns ett bra sätt att leva sitt liv på, för mig handlar det om långsiktighet och hållbarhet.

6. FASTNA INTE I SOCIALA MEDIER

– Jag tror inte att det är jättebra att fastna i Facebook och Instagram. Det som händer är att du fastnar i ett reaktivt mood, där du tar intryck från utsidan, men tillbaka tillfrågan vad är meningen med ditt liv? Du måste själv formulera för dig själv vad som är meningen med ditt liv. Att då vara utsatt för så mycket intryck och influenser från alla andras liv, hjälper dig inte att formulera ett svar på frågan om vad som är meningen med ditt liv. Om meningen är att man lever ett lyckligt liv, mår bra och förhoppningsvis lever länge så tror jag att det hänger ihop.

7. SUPERFRUKOSTEN

– Jag började läsa en massa böcker om antiinflammatorisk mat förra året. Började med Matrevolutionen av Maria Borelius, Foodpharmacy, Happy Food … Alla säger exakt samma sak – tarmbakterierna i tjocktarmen, det är de som gör jobbet. They rule your world. De gör dig lycklig och harmonisk. Eller om du äter fel grejor – gör de dig deprimerad. Det är helt sjukt! En miljard bakterier i tjocktarmen som man inte visste att man behövde. Det fick mig att lägga om kosten lite grand, vilket gjorde att jag tappade sex kilo på bara det egentligen. Mycket mindre bröd, mindre godis och pasta. Mer grönsaker och nötter. Min morgonrutin har förändrats, så här är ett tips: En macka med avokado, rödlök, tomat, koriander, salt och olivolja och ovanpå det ett löskokt ägg som du smetar ut så det rinner ut över mackan. Sjukt gott! Jag har kört den varje morgon sedan augusti förra året.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR: