Dags att vårstäda företaget

Mikaela Holegård

Publicerades: 10 mars, 2015

”Man måste fokusera” är en mening som man ofta hör i olika sammanhang som egenföretagare. Med fokusera menas att man ska lägga energi på en sak i företaget istället för att driva flera projekt parallellt. Jag kan inte låta bli att känna mig lite träffad varje gång jag hör meningen. Jag är precis den där personen som man i sammanhanget skulle ha som ”dåligt” exempel på företagande.

Jag har som alltid många bollar i luften, och det är av flera anledningar. Dels är jag en person som blir högst ineffektiv när jag har för lite saker att göra och därför behöver en lång att-göra-lista, dels för att jag har svårt att hitta vad som är rätt fokus för just mig. Någonting som man förstås kan se som ett tacksamt i-landsproblem. Det finns så många roliga håll att gå åt, och även om jag försöker värdera och rangordna de olika projekten och inriktningarna har jag svårt att se vilken väg som skulle vara den mest rätta.

Till min hjälp att komma på fötter och hitta balansen i företagandet efter två sömniga månader hoppade jag med i något som kallas för LevelUp. Man kan kalla det för ett program för nya företagare som är tänkt att pågå i tre månader och ska vara en push att få igång sina business utifrån vilken målsättning som man har. Vi får kontorsplats på Science Park i Eskilstuna och förutom nätverkandet med de övriga personerna i själva LevelUp även tillgång till många rådgivare och andra nyckelpersoner. Vi har obligatoriska möten två gånger i veckan, och idag skulle vi presentera veckans utmaningar och hur vi ska anta dem. Det gav väldigt mycket att prata om mitt behov av att vårstäda företaget. Jag fick inga konkreta tips, men bara att få sätta ord på och förklara för andra hur man tänker hjälpte mig själv att förstå vad jag själv tänker. Flera höll med om att jag borde plocka ut en sak att fokusera mer på och frågade vad det skulle kunna vara och det är det som saknar svar idag. Det finns ingen självklart kärna att jobba med och utveckla.

Så min utmaning den här veckan blir bland annat att vårstäda. Utmaningen ska jag anta genom att undersöka vad som faktiskt har riktig potential att bli något eller inte. Ja, du la förstås märke till formuleringen ”bland annat” i den inledande meningen. Flera bollar i luften var det… Men det hjälper mig att vara effektiv.  Dags att fokusera.