En presentation

Mike Blixt

Publicerades: 29 september, 2014
Mike Blixt

Mike Blixt

Mike Blixt var namnet. Jag är en 36-årig dalmas som monterade ner hela mitt förra liv för att flytta till Göteborg och bygga min dröm. I den här bloggen kommer ni att få följa med på resan i byggandet av en rad företag. Jag kommer att låta er ta del av de utmaningar vi ställs inför och dela vår glädje och eventuell sorg. Jag kommer att dokumentera en hel del med kamera och det kan hända att personer från Visiba Group kommer att “gästblogga”.

Jag växte upp i en bruksort med 20 000 invånare i södra Dalarna. Som bruksorter oftast gör, står också denna och faller med två bruk. Ett tillverkar papper och det andra tillverkar stål. Dessa två bruk tillsammans sätter en stor del av tonen för hur energin i kommunen är. Går det bra för bruken är invånarna glada. Går det mindre bra känner man det.

Jag har själv alltid varit “driftig” som folk brukar kalla det. Genom åren har jag sysslat med väldigt många saker och projekt. Helst skulle jag göra allt samtidigt vilket sällan gick bra.

 

– Två fotoföretag

– Gjutit specialdesignade bältesspännen

– Drivit ett skivbolag

– Tryckt t-shirts med egna motiv

– Drivit rockklubb

– Spelat i två band och turnérat en del

– Drivit ett bolag som gjorde appar till iPhone

– Personlig tränare

– Simlärare

– Gruppträningsinstruktör

– En uppsjö lay-outjobb och webdesign

– Lärare

– Fritidspedagog

 

Allt jag har har tagit mig för har jag gjort i liten skala. Jag har alltid varit tvungen att ha en anställning på sidan av projekten och har alltså inte kunnat leva på dem. Förhoppningen var naturligtvis att kunna göra det men dit kom jag aldrig utan att egentligen förstå eller se varför. Jag kunde bara konstatera att allt jag fokuserade på som inte skulle hända, alltid hände.

Jag snubblade på boken “Think and Grow Rich” av Napoleon Hill. Jag har läst många böcker i ämnet men just denna bok fick mina poletter att ramla ner när det kommer till att bygga företag. Jag läste den fler gånger och tog anteckningar. Det är en fantastisk bok. Har du inte läst den tycker jag att du skall göra det. Den är baserad på intervjuer med ett stort antal framgångsrika personer som delar med sig av hur de har byggt upp sina företag. En lathund i bolagsbyggande helt enkelt. Sedan har Napoleon Hill spännande tankar om personer och deras energi.

Efter att ha läst den, visste jag hur jag skulle göra för att bygga upp ett företag. Jag var nu mentalt redo att bygga något stort. Jag hade provat på att göra misstag i mängder och hade idéer så det räckte och blev över. Jag var redo. Frågan var bara vilken idé vi skulle bygga upp allt på. Jag ville ta något digitalt och skalbart. Så pass skalbart att man på kort tid kunde globalisera idén.

Våren 2013 skulle jag ta kontakt med vården. Jag besöker Dalarnas läns landstings hemsida för att boka en tid med en KBT-terapeut. Jag hade inte ens tänkt tanken på att man inte kunde boka sin tid tid på nätet. Jag hittade ingen tidsbokning. Istället blev jag hänvisad att ringa deras växel, där jag naturligtvis hamnade i en telefonkö. När jag kommer fram får jag veta att det är cirka fyra veckors väntetid på att få träffa en KBT-terapeut. Jag frågade personen i växeln om det går att boka ett videosamtal via Skype med terapeuten. Hon visste inte vad Skype var för något, så jag förklarar lite kort. Det kunde man inte.

Jag kunde aldrig riktigt släppa denna märkliga upplevelse.  Kösystemet i telefon och det faktum att jag inte kunde boka min egen tid. Det var trots allt 45 år sedan vi landade på månen. Om jag nu satt tio minuter i telefonkö och 500 andra personer gjorde likadant varje dag, innebär det totalt 5000 minuter vilket är över 80 timmar totalt. Hur många timmar är det totalt i Sverige, undrade jag och räknade till 21 landsting i Sverige? Jag delade mina tankar och insikter med Andreas Larsson, som är en god vän. Tillsammans började vi gå igenom Svensk sjukvård. Vart befann sig sjukvården i digitaliseringen? Det stod klart att Svensk sjukvård knappt hade börjat. Den hade skrapat på ytan till de nya möjligheterna som den digitala utvecklingen faktiskt skapat. Detta betyder att sjukvården kommer allt längre efter i utvecklingen som fullständigt galloperar fram idag. Branschen hinner helt enkelt inte med.

Nu öppnades ett hav av möjligheter. Jag såg en bransch jag inte kunde något om vilket gjorde att jag inte såg några hinder. Jag såg bara utvecklingsmöjligheter på rad. Jag och Andreas började nu skissa på hur vi tycker att sjukvården bör se ut och i vår värld var det självklart att man skulle kunna träffa sin läkare i ett videosamtal från sin dator, smartphone eller läsplatta. Frågan var bara hur det skulle paketeras.

Vi hade nu början på något som vi såg som en mycket bra idé till affärsmodell. Nu behövde vi hjälp att paketera allt detta på ett bra sätt. Vi var tvungna att bygga ett mycket kompetnt team som skulle hjälpa oss att skapa allt detta.