Så jobbar företagarna själva med effektivitet – här är deras råd till dig

Josefin Wallin

Uppdaterades: 18 april, 2023
Publicerades: 24 april, 2023

Jobba med effektivitet? Det är någonting som skiljer sig från person till person kring hur det ska göras. Vissa delar arbetsdagen i mindre etapper, andra betar av det viktigaste först. Här är företagarnas egna metoder för att få mer gjort!

Företagarnas egna tips

Har du missat vår Facebook-grupp Driva Eget? Här möts entreprenörer och företagare, nätverkar, gör affärer och delar med sig av sina erfarenheter kring att starta och driva företag. När vi pratar effektivitet för företagare här blir det snabbt en guldgruva till inspiration. Se bara tipsen från några av våra fantastiska gruppmedlemmar här.

 • Jag är i grunden produktionstekniker så jag använder den kunskapen till att vara så effektiv jag kan. Helt efter min förmåga som är beroende av dagsformen. Men ett bra tips är att se över vad man faktiskt gör i sitt företag. Gör en lista på alla uppgifter. Dela sedan upp dem i två grupper. De som kräver mycket fokus och att du är pigg i huvudet och de som inte gör det. Sedan funderar du på om du är mest pigg på morgonen eller på eftermiddagen. Planera dina arbetsuppgifter efter det. Mail besvaras när det passar din tid på dygnet. Inte direkt när du landar på kontoret. (Sofi Poulsen)
 • Jag automatiserar och tar hjälp av tekniken så långt det går. Bättre metod finns nog inte (Houtan Hobbe Houshmand)
 • Jag gör något stimulerande innan. Ett inspirerande möte exempelvis. Då kommer energin och glädjen. (Gerd Wallin)
 • Gör en lista för vad som ska göras i veckan och sen delar upp det i uppgifter för varje dag så att jag vet vad som ska vara klart var dag. (Diana, StrongerLife)

Vi frågade företagarna som följer oss, vilken metod som de använder för att bli mer effektiv?

 • Fokusera på en sak i taget 56 %
 • Pomodoro-metoden 22 %
 • Automatisera 9%
 • Dagens två viktigaste uppgifter innan mailen 3 %

Entreprenören Stina – hacks för ökad personlig effektivitet

I YouTube-serien StartUp-resan ska Stina Wernersson och hennes startup receptappen SmakShare gå från idé till succé på 365 dagar. Här får tittarna följa alla med- och motgångar som definierar en startup. Förutom att utveckla sitt företag är Stina mycket duktig på effektivtet – här får du några av hennes bästa hacks.

 • Använd to do-listor. Själv använder jag digitala verktyget TickTick. Istället för att ha alla projekt och aktiviteter som borde göras i huvudet skriver jag ned allt. Det gör att jag håller kontrollen på vad jag behöver få gjort, och slipper känna stressen över tankar som ”Detta får jag inte glömma imorgon”.’
 • Planera en ”highlight” varje dag — en uppgift som ska bli klar under dagen. Helt enkelt dagens viktigaste uppgift. Självklart kommer du göra fler saker under dagen – men genom att välja ut vad som är viktigast får dig att fokusera på rätt saker. Vilket tar dina viktigaste projekt framåt och gör att du känner dig nöjd vid dagens slut.
 • Gör en veckogenomgång varje vecka – till exempel på söndagar. Då går jag igenom min kalender, mina ”to do-listor”, min ekonomi, min träning, post, mail och planerar för kommande vecka. Jag känner därmed kontroll inför kommande vecka – istället för att känna att jag slängs in i den med huvudet före.

Mer hacks kring effektivtet från Stina? StartUp-resan Stinas bästa tips om personlig effektivitet

Men ett bra tips är att se över vad man faktiskt gör i sitt företag. Gör en lista på alla uppgifter. Dela sedan upp dem i två grupper. De som kräver mycket fokus och att du är pigg i huvudet och de som inte gör det. Sedan funderar du på om du är mest pigg på morgonen eller på eftermiddagen.

Sofi Poulsen

Få mer gjort på mindre tid?

Hur optimerar jag mitt liv? Hur får jag mer gjort? Vilka är de bästa verktygen och hacksen för att skapa en magisk livsstil? Entreprenören och författaren Gustaf Oscarson har ägnat de senaste 15 åren åt att försöka förstå vad som skiljer framgångsrika människor från andra, och i det här avsnittet delar han sina bästa insikter och tips.

 • Bästa morgonrutinen
 • Hur du optimerar din dag
 • Hur du får dubbelt så mycket gjort
 • Bästa tipsen för hälsa och träning
 • Hur du jobbar mindre men mer effektivt
  och mycket mer.