Sebastian Tibbling ”Från konkurs och gratistårta till att driva bolag med människor han älskar”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 27 mars, 2023
Publicerades: 31 mars, 2023

Sebastian Tibbling är Founders & Friends-medlemmen som älskar kallbad, familj och god mat. Festprisse men också entreprenören vars bolag erbjuder runt 50 arbetstillfällen. Varför dansar han fem danser på tio tillfällen? Om konkursen som i alla fall gav honom gratis tårta – och nästa äventyr som alltid ligger precis strax om hörnet.

Sebastian Tibbling, vem är han? Vad gör han?

– Jag är en entreprenör som driver en rad olika bolag inom media, kommunikation och marknadsföring. Jag brinner för entreprenörsskap och att få fler människor att skapa sina drömliv – därför är jag en av grundare av Founders&Friends och delägare i Driva Eget och några andra medier för företagare. Till vardags så försöker jag balansera att fånga varje dag, hitta balans i livet och allt jag vill göra, med att ge energi och fart åt mina företag.

Hur har ditt liv förändrats sedan du startade eget?

– Att driva eget och vara företagare gör att jag i 99 av 100 fall vaknar pigg, glad och motiverad för jag vet att jag gör skillnad både för mig själv och andra. Att jag nu stolt kan säga att mina bolag ger arbetstillfällen till mer än 50 fantastiska medarbetare, bidrar med pengar in till vår värdfärd känns riktigt bra! Framförallt är nyckeln för mig att veta att jag kan göra skillnad, för mina kunder och samarbetspartners och affärspartners och göra världen lite bättre. Eftersom jag drivit eget sen jag var 18 så har jag inte så mycket att jämföra med. Mer än att jag verkligen gillar hur mitt liv är idag.

Ditt största misstag som entreprenör?

– Att det tog för lång tid att förstå att misstag är något av det viktigaste för att lyckas, och komma vidare. Att kunna vara stolt för det man gör även när det inte blir som man tänkt sig.

Om du hade möjlighet att snacka med en yngre version av dig själv – vilka råd skulle du ge?

– Se alltid till att du mår bra först, prioritera det, då får du mer energi att ge andra i din närhet. Viktigt också att du lär dig att balanser din energi. Så du inte kör slut på dig själv för ofta.

Varför är det så viktigt med nätverk när man bygger bolag, driver företag och som entreprenör?

– Många saker här i livet handlar om att ha ett nätverk. Familj, släkt, vänner. Ett bra nätverk hjälper varandra, ger varandra tips och råd. Stöttar när man behöver det. Samma sak gäller såklart business, och för oss företagare och entreprenörer så vet vi hur viktigt det är att få hjälp att vidga vyerna, få nya perspektiv men också personer som tror på oss när det behövs!

Bli medlem i Founders & Friends du med – häng med Sebastian och övriga entreprenörer!

Vad gör dig riktigt lycklig?

– Jag älskar kallbad. Jag älskar att hänga med vänner och familj. Bäst av allt är att kallbada med vänner eller familj! Sen är jag larvigt förtjust i musik och god mat. Så, slår man ihop allt så är jag väl en festprisse!

När du inte jobbar – vem är Sebastian Tibbling då?

– Jag är nyfiken och ganska orädd. Vill både privat och i mitt yrkesliv utmana mig själv och andra. Därför håller jag på med improvisationsteater, har provat att dansa 5 olika danser på 10 tillfällen. Min filosofi är att man ska prova allt en gång, innan man säger att man inte tycker om det. Resor och äventyr med vänner och familj kan jag inte få för mycket av, nästa stora äventyr är bröllop i Indien – det ska bli spännande!

Berätta om dina bolag!

– Utöver att att jag är delägare i We are Business som äger Driva Eget och Founders & Friends, driver jag en byrågrupp som heter Another Media Group med fem olika byråer: Engage, a_delivery, Oh Charlie, Roy och Adviser. Vi hjälper företag att öka takten inom strategi, webbprojekt, marknadsföring, teknik och kommunikation. Sen har jag lite sidoprojekt med några mediekanaler jag är delägare i samt Ogland – ett bolag som gör världens skönaste och mest hållbara sängkläder.

Vad var det som gjorde att du startade eget företag – och hur gick det vidare därifrån?

– Allt började med att jag började hitta på företag som jag gjorde logotyp, grafisk profil och hemsida till. Jag gillade att designa och bygga hemsidor. Sen, efter ett tag började jag bli duktigt på det och kunde tjäna extrapengar på att göra det åt kompisars föräldrar, grannar och andra jag sprang på. Det första officiella företaget var ett kafé som gick i konkurs, som jag och några vänner valda att ta över. Det var otroligt kul, men jag har aldrig haft så lite pengar som då. Tur jag kunde äta tårta och bullar så jag inte behövde gå hungrig i alla fall! Sen har det rullat på. Jag har drivit eget senaste 20 åren. Min filosofi är att omge mig med bra människor. Så många av mina bolag driver jag med människor jag gillar och tror på. Typ så!

Om du inte drev företag inom det du gör idag – vad hade det då varit?

– Jag skulle vilja skapa en kreativ gård, med utbildning, odling och festivaler. Ett ställe utan skärmar där kreativitet ska flöda och människor ska lämna med ett leende på läpparna och inspiration att förändra världen