<![CDATA[]]>

Varning för falska mejl från Handelsbanken

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 28 april, 2015

Mejlet påstås komma från Handelsbanken. Men om du lämnar dina uppgifter eller klickar på länken kan bedragarna stjäla dina uppgifter och länsa ditt konto.

Nu går Handelsbanken ut och varnar för bedragare som sänder mejl i bankens namn.
– Tyvärr måste vi återigen varna för falsk e-post som påstås komma från Handelsbanken, så kallad phishing, skriver Handelsbanken på sin Facebooksida.

Phishing, nätfiske, innebär att någon skickar ut e-post som ser ut att komma från din bank, din leverantör eller någon annan som du normalt gör affärer med för att få tag på ditt användarnamn, lösenord, kontonummer eller kreditkortsnummer.

Antingen ombeds du fylla i uppgifter direkt i mejlet eller på en sida du når via en länk i mejlet.
– Även om adressen ser ut att vara korrekt leder den till bedragarnas kopia av sajten, säger Anders Nyman, Driva Egets expert på bluffakturor.

Men se upp! Varken Handelsbanken eller några andra banker kommer att be dig att fylla i eller ändra några uppgifter via e-post eller länkar i e-post.

Istället får bedragare dem, och kan använda dem för att använda ditt kort vid köp eller logga in på ditt konto och tömma det.
– Alla banker har ju bankdosor eller motsvarande för att öka säkerheten. Men tror man att man är på bankens hemsida så lämnar man ju ut just dessa uppgifter, säger Anders Nyman.

Syftet kan också vara att få din dator att lämna ut dina personliga uppgifter och koder. Då infekteras din dator med en så kallad trojan, när du klickar på länken i mejlet.
– Det finns säkerhetshål i webbläsare som går att utnyttja. Trojaner kan till exempel börja avlyssna vad du skriver på tangentbordet. De kan också kryptera dina filer och kräva en lösensumma för att avkryptera dem, säger Anders Nyman.

Var uppmärksam på om till exempel inloggningssidan till Handelsbankens Internettjänst ser annorlunda ut, uppmanar Johan Wadmark chef för Internetsäkerhet på Handelsbanken.
– Det kan vara ett tecken på att din dator är angripen och att du i själva verket hamnat på en annan sida än Handelsbankens, säger han.

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, menar att phishing-attacker pågår ständigt, men att banken har kontroll över situationen och att inga kunder har lidit någon skada.

– Det pågår hela tiden sådant här nätfiske. Om man skulle få ett sådant här mejl ska man inte öppna det utan man ska radera det, säger han.

Handelsbanken uppger också att de har märkt en kraftig ökning av samtal från bedragare som utger sig för att vara support som vill hjälpa dig att rensa datorn på virus. Här gäller samma sak som för mejl – lämna aldrig ut dina lösenord, koder, engångskoder eller kortnummer till någon över telefon och låt aldrig någon fjärrstyra din dator.


Så skyddar du dig:

  • Ha ett bra virusskydd med brandvägg, håll det uppdaterat och låt det söka igenom datorn efter virus och trojaner regelbundet.
  • Ser ett mejl märkligt ut, och till exempel är felstavat, så klicka inte på länken i det.
  • Om du märker att något ser annorlunda ut efter att du fått ett märkligt mejl från Handelsbanken bör du stänga av din dator och direkt kontakta Handelsbankens kundsupport.
  • Om du skulle få e-post i Handelsbankens namn med frågor om dina uppgifter ska du inte svara på dem eller klicka på några länkar som kan finnas i mejlet. Vidarebefordra dem istället till reportphish@handelsbanken.se.