ID-kapning skydd

Så här undviker du ID-kapning (51 % av Sveriges småföretag drabbas!)

Gustaf Oscarson

Publicerades: 27 november, 2020

Ett av de vanligaste bedrägeriförsöken mot svenska företag är ID-kapning. I den här guiden går vi igenom stegen för att minska risken ordentligt. Dessutom får du möjlighet till kostnadsfritt ID-skydd.

Vi går bland annat igenom

Till vår hjälp har vi PA Prabert, som är vice koncernchef på försäkringsbolaget mySafety.

Hur vanligt är det att företag och företagare blir utsatta för ID-kapningar?

Varje år genomför mySafety Försäkringar en Sifo-undersökning och i år visade resultatet att 51 procent av Sveriges små och medelstora företag uppger att de antingen har utsatts för försök till eller faktiskt blivit ID-kapade någon gång. 

31 procent uppger att det skett under det senaste året. Slår man ut det på det totala antalet företag i Sverige som har mellan 1 och 249 anställda skulle det innebära att runt 180 000 företag har drabbats någon gång och 109 000 under det senaste året.  

Hur går en ID-kapning till?

Det finns olika tillvägagångssätt som brottslingarna använder sig av. De klassiska bluffakturorna och de så kallade VD-breven, där någon utger sig för att vara en chef eller kollega på jobbet och ber om någon typ av utbetalning, är fortfarande dominerande vad gäller försök. 

– Det något analoga namnet har hängt med sedan det var pappersfakturor och brev på papper. Idag är det i allra högsta grad digitalt och ofta väldigt raffinerat med kommunikation i många olika steg, berättar PA Prabert.

Phising eller nätfiske

En annan de vanligare metoderna är Phishing, eller ”nätfiske”. Det är ett bedrägeri som syftar till att lura av dig personliga uppgifter – oftast genom SMS, e-post eller hemsidor som ser ut att vara från en bank, posten, en myndighet eller liknande. 

PA Prabert, vice koncernchef på mySafety

Vilka blir konsekvenserna av en ID-kapning?

De som faktiskt drabbas av en ID-kapning lider oftast en direkt ekonomisk eller annan förlust som en följd av bedrägeriet. När de drabbade små- och medelstora företagen i mySafetys undersökning ombads uppskatta den totala kostnaden som uppstått som en följd av ID-kapningen, uppgav de flesta en kostnad på mellan 20 000 och 50 000 kronor. 

– Gråzonen kring den verkliga kostnaden är stor då det ofta innebär mycket arbete med att kontakta fordringsägare och myndigheter, vilket för mindre företag tar mycket tid och resurser, berättar PA.

Hur undviker jag att drabbas av en ID-kapning?

Mycket handlar om att vara observant och eftertänksam, självklart tillsammans med lämpliga tekniska skydd beroende på storlek och vilken verksamhet du bedriver.  

  • Undvik att ge ut känslig företagsinformation på nätet på platser du inte känner väl till.
  • Agera direkt på information om adressändring eller andra ändringar från Bolagsverket.
  • Genomför bara säkra betalningar på nätet.
  • Installera aldrig okända program på datorn.
  • Se upp för social manipulering, kontrollera t.ex. en e-postadress ordentligt. Kolla om personen som tagit kontakt verkligen är den man utger sig för.

Hur kan MySafetys och Drivas Egets samarbete hjälpa mig att undvika ID-kapningar?

Som Premiummedlem på Driva Eget kan du teckna mySafetys ID-skyddsförsäkring Bas helt kostnadsfritt för tre personer i företaget. Vill du lägga till fler personer kostar det 29 kr/person och månad.

Med denna försäkring får du en handläggare som bestrider felaktiga betalningskrav och fakturor till följd av en ID-kapning. MySafety ersätter upp till 200 000 kronor vid ekonomisk förlust i samband med en ID-kapning. Detta gäller även barn – ID-skyddet gäller även den försäkrades hemmavarande barn under 18 år.

Detta är en av många anledningar att bli medlem i Driva Eget Premium.

Tips! Här kan du bli medlem på Driva Eget Premium till årets bästa deal