<![CDATA[]]>

Lägg 1 minut – undvik bedrägerier och id-kapning

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 september, 2016

Nu kan du minska risken att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning, det tar bara en minut.

Identitetsstölderna ökar. Under 2014 fick över 60 000 svenskar sina identiteter kapade och värdet på bedrägerierna uppgick till 2,7 miljarder kronor visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC och polisen.

Gärningsmännen använder de kapade identiteterna för att ta lån och ansöka om krediter i andras namn.

Som småföretagare vill du inte att någon obehörig ändrar din adress. I Skatteverkets nya e-tjänst ”Spärra obehörig adressändring” kan du förhindra det.

I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation.

agneta-carlquist-02– Trots att det är enkelt och gratis att anmäla adressändring via våra e-tjänster och att säkerheten är hög är det över hälften av anmälningarna som kommer in via pappersblankett. De som anmäler på pappersblankett får visserligen ett brev till den gamla adressen om att anmälan inkommit, men brev kan hamna fel, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

När du har spärrat för obehörig adressändring kan familjemedlemmar som är folkbokförda tillsammans med dig fortfarande ändra din adress om de använder e-legitimation.

Du kan även skaffa en säker, digital brevlåda för myndighetspost på minameddelanden.se. Då får du ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i Skatteverkets register.

– Jag uppmanar alla som har möjlighet att ansluta sig till den nya spärrtjänsten. Det är mycket efterlängtat att vi fått den här möjligheten till ökad trygghet, säger Agneta Carlquist.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig och ditt företag mot ID-stölder