<![CDATA[]]>

Småföretagare har inte råd att ta semester

Ebba Arnborg

Publicerades: 20 maj, 2015

Nära hälften av Sveriges småföretagare kommer inte kunna ta längre semester i sommar, visar nya siffror. Den främsta orsaken är att man inte har råd.
– Lägg undan pengar varje månad och använd vår kalkyl, råder Driva Egets grundare Anders Andersson.

Nu börjar många svenskar drömma om semester och välförtjänt ledighet från jobbet. Men för landets småföretagare ser läget annorlunda ut. Det visar Likviditetsbarometern, en undersökning bland Sveriges småföretagare som genomförs av Billhop i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund.

På frågan ”Kommer du att kunna ta minst två veckors sammanhängande ledighet i sommar” svarar 43 procent nej. Hälften av dessa säger att de inte har råd och en dryg fjärdedel är rädd för att förlora kunder om de tar så lång semester.

En fråga att ställa i sammanhanget är vad som egentligen är semester, menar Lennart Erlandsson, förbundssekreterare på Småföretagarnas riksförbund.
– Många små företag kan ju drivas från mobilen i hammocken eller var som helst. Andra måste ha personliga möten eller utföra fysiska arbeten. Så där kan finnas en stor skillnad, säger han.

Han menar ändå att väldigt många små företag har det osäkert.
– Många lever ur hand i mun och är rädda att tappa omsättning, kunder och affärer om de släpper verksamheten en enda dag, säger Lennart Erlandsson

Av företagen i undersökningen svarar 44 procent att de kan ta två veckors ledigt i sommar. Lennart Erlandsson tror att de i denna grupp är större och mer väletablerade med bättre planering, flera anställda och god ekonomi.
– De mindre har ofta inga buffertar. Självfallet är det bra att planera och spara. Men för att kunna göra det måste man ha inkomster. Är man ensamföretagare som inte riktigt vet vad nästa dag har i sitt sköte är det svårt. Det är en disciplinfråga och en möjlighet, säger Lennart Erlandsson.

Dessutom kan det vara annat än jobb som stör på semestern, menar Lennart Erlandsson.
– Som småföretagare lägger man ner en herrans massa tid på att försöka följa ofta krångliga regler och serva myndigheter med olika uppgifter , säger han.

Driva Egets grundare Anders Andersson ser ytterligare en möjlig förklaring.
– Ibland kanske det beror på att de tycker att det är så rasande roligt att vara företagare att de vill inte ta semester. Men det är sorgligt om de riskerar att gå in i väggen, för det kan man ju göra, säger han.

Anders Andersson ger tre goda råd:

1. Ha egen diciplin
– Det handlar ju om att man ska försöka koppla av från det man håller på med även om man tycker det är kul. Friheten har sitt pris. Ha att göra-listor för vad du ska göra, och planera för att gör ingenting vissa veckor, säger Anders Andersson.

2. Ta semester när kunderna tar semester
– Många företagare jobbar juli igenom trots att de knappt får några intäkter. Kunderna själva är ju lediga.

3. Tänk på att spara ihop till din semester under årets övriga månader
– Lägg undan pengar varje månad så att du har en semesterbuffert när sommaren kommer.

För att ta reda på hur mycket du måste spara kan du ta hjälp av vår kalkyl här. Där kan du räkna ut hur mycket du måste fakturera för att det ska motsvara en viss lön – inklusive semesterersättning och pensionssparande.
– Många gör misstaget att man tror inte att man behöver fakturera så mycket som man faktiskt behöver, säger Anders Andersson.

Fakturerar du exempelvis 50 000 kronor i månaden bör du sätta av 3000 kronor till semestern varje månad. Och att fakturera 50 000 kronor ger inte så mycket i slutlön som man kan tro.
–  Det kan du säga till dina kunder också, menar Anders Andersson och tipsar om att använda uträkningen i kalkylen för att visa för dina kunder vart pengarna går.

Här hittar du vår kalkyl.

Stressad överlag? Läs Driva Egets stressa-ner-råd här.

Här är vår checklista inför sommarledigheten.

Råd för hur du får familjelivet att gå ihop med företaget.

Hur gör du i sommar? Kommentera gärna nedan!